Minimalna korekcija izrazito štetnog prijedloga

Najavljeno je povećanje udjela Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u raspodjeli lutrijskih sredstava na 7,28%, no to je još uvijek dvostruko manje od prošlogodišnjeg udjela.

piše:
Martina Domladovac
Prihod_igara_na_srecu_630

Piše: Martina Domladovac

Prema Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016., sredstva za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva trebala su biti smanjena za 70% što bi značilo dodatno ugrožavanje najranjivijih skupina. Predloženu Uredbu inicijativa organizacija civilnog društva smatrala je neprihvatljivim zbog nepoštivanja propisane demokratske procedure te zato što bi se njenim mogućim usvajanjem zaustavili programi koji su namijenjeni najslabijim članovima društva. Ovakvom uredbom već se dvanaest godina detaljno raspodjeljuju prihodi od igara na sreću za različite javne institucije što je definirano Zakonom o igrama na sreću, a u procesu donošenja uredbe aktivno sudjeluje i Savjet za razvoj civilnog društva. Ove godine ta procedura nije ispoštovana, a prekršeni su i hrvatski propisi poput Zakona o pravu na pristup informacijama (članak 11., stavak 1.) te EU standardi o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću i civilnim društvom.

Temeljem vijesti objavljenoj na portalu H-Alter, inicijativa Za snažno civilno društvo! poslala je priopćenje koje prenosimo u cjelosti. 

“Temeljem vijesti da je danas Tomislav Karamarko, u svojstvu prvog potpredsjednika Vlade, u međustranačkim pregovorima s MOST-om ipak pristao na povećanje udjela Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u raspodjeli lutrijskih sredstava sa 4,4% na 7,28%, smatramo pozitivnim što uoči sutrašnje sjednice Savjeta za razvoj civilnog društva ovim činom vladajući ipak iskazuju otvorenost spram korekcije izrazito štetnog prijedloga Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.

Očekujemo da će sutra, na sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva, zakazanoj za 14 sati u zgradi Vlade, a bez čijeg bi mišljenja donošenje Uredbe bilo bez ikakvog legitimiteta, predstavnici civilnog društva napokon dobiti odgovor predstavnika vlasti ZAŠTO bi se uopće trebao smanjivati postotak lutrijskih sredstava za Zakladu koji je prethodno iznosio 14,2%, za što dosad nije iznesen niti jedan argument!

Podsjećamo da je izvještaj o radu Nacionalne zaklade prije samo dva mjeseca gotovo jednoglasno prihvaćen u Saboru, te da je prije mjesec dana donesen Državni proračun gdje je predviđeno 5% povećanja ukupnih sredstava za Nacionalnu zakladu. Smatramo da nema niti jednog razloga za rezanje sredstava Nacionalnoj zakladi koja su ključna podrška za trajno i kvalitetno društveno korisno djelovanje civilnog društva u odnosu na potrebe najranjivijih skupina – osoba s invaliditetom, beskućnika, siromašnih – kao i za zaštitu okoliša, razvoj održive lokalne ekonomije, osnaživanje mladih i zaštitu ljudskih prava svih građana i građanki RH”.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano