Mašina koja dugo turira

Dobitnik ovogodišnjeg Goranova vijenca je Stjepan Gulin, a nagrade Goran za mlade pjesnike - Davor Ivankovac.

stjepan_gulin_630
Komisija u sastavu Miroslav Mićanović, Olja Savičević Ivančević, Dorta Jagić, Nikola Petković i Marko Pogačar jednoglasno je odlučila da Goranov vijenac, nagradu za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti ove godine dodijeli uglednom hrvatskom pjesniku Stjepanu Gulinu.
“Snaga Gulinove kritike vanliterarne zbilje nesvakidašnje je jaka. A jaka je, jer je tiha. Čitatelju se ne unosi u lice. Svjestan da njegova sloboda prestaje u trenutku kada uđe u prostor slobode drugoga, ovaj pjesnik se čitatelju obraća bezinteresno ga estetski podsjećajući i upozoravajući na užas prezenta koji eto, barem što se nas koji smo za tu i sad zainteresirani, već dulje vrijeme, nestaje. Gulin je zapravo bespoštedni dijagnostičar zbilje. A užas otuđenja i raščovječenja o kojima piše, izvorno ne pripada imaginariju njegova stiha: on pripada svijetu. Istome svijetu kojemu, već toliko godina, jedan od posljednjih patricija stiha s ove bande Mediterana, uredno i strpljivo, bez milosti uzima anamnezu”, stoji u obrazloženju žiri, kao i da je “Gulin mašina koja dugo turira”. 
Za najboljeg mladog pjesnika ove je godine žiri u kojem su sjedili Andriana Škunca, Slađan Lipovec i Branislav Oblučar jednoglasno izabrali Davora Ivankovca, dok su za svoje rukopise pohvaljeni Filip Žganjer i Darko Šeparović
“Pjesnički rukopis Freud na Facebooku Davora Ivankovca (1984.) odlikuje upečatljiv spoj liričnosti i cinizma. Pjesnički tekst prostor je uranjanja u različite dimenzije zbilje, od one osobne, preko virtualne i književne do neizbježne društvene i povijesne, o čemu se progovara s beskompromisnom žestinom, ali i potrebnom sugestivnošću pjesničkoga jezika”, istaknuo je Lipovec. 

Nagrade će pjesnicima biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu. Ove godine Goranovo proljeće započinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim programima u Klubu Palach te na riječkom Sveučilištu. Zaključni program Goranova proljeća dogodit će se 22. ožujka u Studentskom centru.

Izvor: IGK 

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano