Laboratorij trg

Osmislite inovativnu signalizaciju i multifunkcionalne objekte kojima će biti obogaćen sadržaj praznog Trga Stjepana Radića u Velikoj Gorici.  

trg_stjepana_radića_VG_630

Galerija Galženica i kustosice Ana Kovačić i Mihaela Richter pozivaju mlade arhitekte, dizajnere i umjetnike do 30 godina starosti na sudjelovanje u projektu izrade idejnih rješenja mobilijara i signalizacije na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici. Kreativna rješenja odabrana na ovom natječaju bit će predstavljena na izložbi Slike trga u Galeriji Galženica. 

Grad Velika Gorica po svojim urbanističkim obilježjima čini zanimljiv fenomen: izgradnja i razvoj grada kroz povijest bili su ograničeni dvjema zrakoplovnim pistama te prometnicom Zagreb—Sisak koja danas prolazi samim središtem grada. Unatoč ograničenjima, broj stanovnika s godinama je rastao pa je Velika Gorica ubrzo postala jedan od deset najvećih gradova u Hrvatskoj.

Većina grada rezidencijalnog je karaktera, a centar kao mjesto socijalizacije i komunikacije čini tek kratak potez uz prometnu cestu uz koju su smješteni Muzej Turopolja, trgovine, kafići i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, čiji dio čini i Dom kulture Galženica, te Trg Stjepana Radića. Kako upozoravaju kustosice ovaj trg na formalno-sadržajnoj razini ne zadovoljava kriterije pa ga stanovnici dovoljno ne koriste. 

Tom problemu želi se doskočiti projektom Slike trga/Laboratorij trg kojem je glavni cilj redefiniranje društvenih i ekonomskih funkcija ovog urbanog prostora, aktivacija različitih punktova za interakciju te stvaranje poveznice između Doma kulture Galženica i Trga Stjepana Radića. Projekt se oslanja na ideju da je javni prostor potrebno društveno, kulturno i politički proizvesti, a ne samo fizički izgraditi, stoga se želi potaknuti stanovništvo na promišljanje prostora njihovog grada te skrenuti pažnju na program Doma kulture Galženica.

“Smatramo da je bitno da idejni projekti u što većoj mjeri uključe održivi dizajn, odnosno korištenje recikliranih i ekoloških materijala u prijedlogu same intervencije”, naglasile su organizatorice. Na natječaj možete prjaviti svoja rješenja multifunkcionalnih štandova, sjedalice ili modularne objekte koji bi se osim za sjedenje mogli koristiti i za igru, oglasne panele i mobilnu pozornicu. Najbolje će izabrati selekcijska komisija u sastavu Ana Dana Beroš, Ana Boljar, Ivan Klisurić, Ana Kovačić i Marija Matković, a prvonagrađenom idejnom projektu bit će uručena simbolična nagrada od tisuću kuna.

Natječaj ostaje otvoren do 1. rujna. Detaljne informacije o projektu i prijavi pronađite ovdje

Izvor: DK Galženica 

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano