Kršenje članka 175. u Makedoniji

Izložba Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945. u organizaciji udruge Domino bit će postavljena u Skoplju.

eugenika_630

Otvorenje izložbe najavljeno je za 10. rujan u glavnom makedonskom gradu u Muzeju holokausta, a moći će se pogledati do 1. listopada.

Izložba je prvi put postavljena 2008. godine u galeriji Bačva, u sklopu zgrade HDLU-a. Tada je i prvi put u Hrvatskoj postavljeno pitanje nacističkih progona LGBT osoba, nakon čega je uslijedilo predstavljanje izložbenih materijala u riječkoj Filodrammatici 2010. godine, te u Puli na 7. Antifa festu. Udruga Domino pokrenula je i istraživanje progona homoseksualaca u Hrvatskoj. Izložba je 2011. postavljena u Muzeju grada Beograda, a nastala je u suradnji s United States Holokaust Memorial Museum iz Washingtona i Schwules Museum iz Berlina.

Procjenjuje se da je kroz koncentracijske logore za vrijeme nacističke vladavine prošlo između 5 000 i 15 000 homoseksualaca radi kršenja članka 175. koji je kriminalizirao homoseksualne prakse. U glavnim kampovima, Sachsenhausenu na sjeveru, Buchenwaldu u središtu i Dachauu na jugu, zatvorenici su preodgajani discipliniranjem i teškim fizičkim robijanjem, a podnosili su mučno fizičko i seksualno zlostavljanje SS-ovih čuvara. Homoseksualni zatvorenici obilježavani su ružičastim trokutima. Strahujući od daljnih predrasuda, ostali su ih se zatvorenici klonili, te su ih dodatno izolirali i ostavljali bespomoćnima.

Izložba dokumentaristički prikazuje razvoj sustavne državne homofobije u nacističkoj Njemačkoj, te mehanizama progona koji su u određenoj mjeri ostali na snazi do 70-ih godina 20. stoljeća. Prikupljeni materijali prikazuju događaje, novinske članke i fotografije. Uz izložbu, udruga Domino publicirala je i jedino poznato svjedočanstvo osobe koja je preživjela logor, a osuđena je zbog kršenja članka 175, naslovljeno Muškarci s ružičastim trokutom.

Organizatori ističu zadovoljstvo što se izložba postavlja upravo u Skoplju, što ne čudi, s obzirom na društveno ozračje u Makedoniji prema pojedincima istospolne seksualne orijentacije. Naime, država Makedonija još uvijek ne priznaje postojanje istospolnih zajednica, ne nudi im zakonsku zaštitu, štoviše, u siječnju 2010. godine iz novodonesenog antidiskriminacijskog zakona makedonska je vlada izuzela zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije. U ožujku 2012. godine Europski je Parlament izrazio zabrinutost što se u školskim i fakultetskim udžbenicima homoseksualnost još uvijek naziva bolešću. Ipak, makedonska se aktivistička LGBT scena polako, ali sigurno budi. Tako je u srpnju ove godine organiziran mini Pride upravo u Skoplju, u organizaciji LGBT United Macedonia, s ciljem povećanja vidljivosti takvoga oblika represije. Nesumnjivo će i ova izložba pridonijeti istome cilju.

KP / Queer Zagreb

Objavljeno
Objavljeno

Povezano