Kreativno razmišljanje je moćno oružje

Problem raseljenosti uzrokovan ratom i građanskim nemirima arhitekti trebaju adresirati hitno i promišljeno, tvrdi Elizabeth Chu Richter, predsjednica Američkog instituta arhitekata.

piše:
Martina Domladovac
Dag_Orsic_Slavonski_Brod2_630FOTO: Dag Oršić

Piše: Martina Domladovac

Elizabeth Chu Richter, predsjednica Američkog instituta arhitekata, u tekstu za časopis Architect problematizira izazove na koje arhitektura mora odgovoriti u trenucima izbjegličke krize. “Najveće katastrofe našeg vremena nisu uzrokovane prirodnim nepogodama, nego su rezultat političkih prevrata, zbog kojih trenutno stotine tisuća ljudi bježi od rata u Africi, Afganistanu  i Bliskom Istoku”, počinje svoje izlaganje Chu Richter. U tekstu se referirala na organizaciju Architects Fondation, koja između ostalog reagira u trenucima velikih prirodnih nepogoda, sudjelujući u pružanju inicijalne pomoći, kao i u ponovnoj izgradnji infrastrukture pogođenih zajednica. K tome, sve se više radi na usavršavanju sustava kako bi pružena pomoć bila što učinkovitija, a ponovna izgradnja brza, sigurna i u skladu s potrebama zajednice. 

Obrazovanje i kreativni način razmišljanja omogućavaju arhitektima pružanje konkretnih rješenja za izazove prouzročene prirodnim katastrofama, no još uvijek je upitno kako pristupiti razaranjima izazvanim ljudskim djelovanjem. Kakvu ulogu mogu imati arhitekti u pomaganju organizacijama i zemljama koje pokušavaju prihvatiti izbjeglice, te kako mogu pomoći obnoviti zajednice i samu zemlju koja je pogođena ratom, pitanja su na koja nam još predstoji odgovoriti.

“Prvenstveno”, tvrdi Chu Richter, “arhitekti mogu nastaviti stvarati prototipe skloništa, u suradnji s vladama, humanitarnim organizacijama i privatnim sektorom, kako bi udomili raseljeno stanovništvo. Možemo dizajnirati tranzicijske edukacijske ustanove i društvene prostore kako bi se život što brže normalizirao. Cilj je izbjeći stvaranje izbjegličkih geta prožetih beznađem i kriminalom, te umjesto toga nastojati integrirati izbjeglice u zajednice koje su ih prihvatile”. 

Zahvaljujući organizaciji Architects Foundation, nastala je Inicijativa National Resilience koju čini mreža regionalnih arhitektonskih studija, a njeno nastajanje inspirirano je utjecajem klimatskih promjena na pitanje stanovanja i ubrzanu urbanizaciju. Chu Richter smatra kako Inicijativa upravo na temelju istraživanja koja su proveli njihovi regionalni partneri, ima velik potencijal u adresiranju problema raseljenosti uzrokovanih ratom i građanskim nemirima. “To je posao koji treba biti proveden hitno, ali također posao koji treba napraviti promišljeno. Na kraju svega, ljudski životi su u pitanju”, kaže Chu Richter, poručujući arhitektima da “budu agenti suosjećanja i solidarnosti gdje god postoji potreba. U svijetu razdora, kreativno razmišljanje je moćno oružje”.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano