Kratkovidno punjenje proračuna

Zagrebačke organizacije civilnoga društva prosvjednom su akcijom upozorile na mogućnost masovnog zatvaranja udruga slijedom odluke o povećanju rente za gradske prostore.

prosvjed_kljucevi_630

Tristotinjak članova zagrebačkih organizacija civilnog društva te korisnika usluga udruga i nezavisnih kulturnih centara, u subotu 19. svibnja na Cvjetnom trgu, pokazali su složno protivljenje gradskoj politici prema civilnom društvu. Povod ovom skupu, gradonačelnikov je prešutni zaključak iz veljače kojim je višestruko podignuta cijena najma gradskih prostora što je brojne udruge koje se tim prostorima koriste dovelo do ruba bankrota. Glasno zveckajući ključevima u smjeru Gradskog poglavarstva, prosvjednici su simbolički istaknuli moguće posljedice ovakvih odluka, nazvavši namete pokušajem zatvaranja i istjerivanja civilnog društva iz Zagreba.

Okupljeni na Cvjetnom trgu odlučili su ukazati na raznolikost i brojnost udruga koje se bave društveno korisnim radom i posluju posve nekomercijalno, a koje su u jeku opće gradske štednje i vala poskupljenja prisiljene svoja programska sredstva trošiti na do tri puta veće najamnine. “Odluka gradonačelnika stigla je na sve adrese udruga, a da o tome nitko nije ranije upozoren. Posljedica će biti gašenje svih organizacija koje si ne mogu priuštiti te iznose za plaćanje najma”, istaknula je na konferenciji za novinare Vanja Škorić iz GONG-a. Osim predstavnice GONG-a, novinarima su se obratile i Sanja Burlović ispred udruge Attack! i Martina Horvat iz Koordinacije udruga za djecu koje su ukazale na netransparentnost donošenja odluka i kratkovidnost gradske politike prema udrugama.  

Građanima je na prosvjedu podijeljeno i otvoreno pismo ugroženih udruga koje se bave građanskim aktivizmom, zaštitom i promicanjem ljudskih prava, pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja, zaštitom okoliša, aktivnostima mladih, obrazovanjem, umjetnosti i kulturom, u kojem je od gradske uprave zatražena hitna promjena odluke o povećanju i određivanje primjerenih cijena najma za opstanak nekomercijalne aktivnosti, uključivanje zainteresirane javnosti u buduće procese odlučivanja te osiguravanje dodatnih prostora za sve građane i organizacije koje se bave društveno korisnim djelatnostima. Pisanu reakciju zajednički je potpisala 71 udruga sa civilne scene. 

Iako su se prosvjednici na subotnjem okupljanju potrudili glasno artikulirati svoje probleme i zahtjeve kojima bi se istim moglo doskočiti, od Grada Zagreba i dalje nema odgovora. Osim pojedinačnih, šturih i proizvoljnih izjava gradonačelnika Milana Bandića, koji su uostalom stara vijest, nove reakcije donositelja odluka na prozivke civilne scene nismo do sada čuli. 

Tekst otvorenog pisma zagrebačkih organizacija civilnog društva u cijelosti možete pročitati ovdje

KP / Foto: Dražen Smaranduj 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano