Krajnja mjera

Nakon reakcija HND-a i predstavnice OSCE-a za slobodu medija postoje naznake da bi pritvorena novinarka Jasna Babić mogla biti puštena na slobodu.

jasna_babic_630

Podsjećamo, protiv Jasne Babić pokrenuta je “krajnja mjera” osiguranja dolaska na sudsku raspravu u slučaju privatne tužbe koju je protiv nje podigao Josip Radeljak. Promptno su reagirali i HND-ov Zdenko Duka koji je izjavio kako “nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana”, ali i predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, koja je rekla kako “ovaj slučaj treba promatrati kao alarmantan, kakav se ne bi smio događati u Hrvatskoj niti u jednoj drugoj državi koja sebe naziva demokratskom”. 

Prema Lauri Valković, odvjetnici dodijeljenoj joj po službenoj dužnosti, rasprava o kojoj se radi sazvana je za ponedjeljak, a ona je i službeno zatražila njeno puštanje iz pritvora. “Izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu o tom bi zahtjevu trebalo raspravljati danas ili sutra”, istaknuo je Duka za Radio Slobodna Europa

Jasna Babić novinarka je sa 35 godina staža u medijima, a radila je u Poletu, Danasu, Globusu, Zapadu, Nacionalu, Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu. Sada je tri godine nezaposlena i trenutačno je na burzi. U tom je svojstvu trebala sudjelovati u Novinarskoj srijedi, posvećenoj “novinarima na burzi”, a koja će se održati u Novinarskom domu, 23. siječnja u 19 sati. Organizatori tribine poručuju kako se nadaju da će Babić biti “puštena iz pritvora i da će, prema najavi, biti u mogućnosti sudjelovati na tribini kao jedan od glavnih govornika”.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano