Komunikacijski most za generacijsku nepomirljivost

Olja Savičević Ivančević dobitnica je nagrade roman@tportal.hr za roman Adio kauboju.

olja_savicevic_ivancevic_tportal_480
Od pedeset naslova pristiglih na tportalov književni natječaj za roman godine, sedmeročlani stručni žiri u sastavu Tomislav Brlek (predsjednik), Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić odabrao je roman Olje Savičević Ivančević Adio kauboju (Algoritam) za ovogodišnjeg dobitnika nagrade vrijedne sto tisuća kuna.
Najunosnija književna nagrada u Hrvatskoj tako je dodijeljena četvrti puta, a Savičević Ivančević je treći laureat koji je pobijedio debitantskim romanom. 
“Fragmentarnom strukturom, roman Adio kauboju reflektira rasutu egzistenciju naratorice/protagonistice, kao i njezine pokušaje da u potrazi za pretpostavljenom cjelinom slike događaja, koji je njezin život pretvorio u krhotine, da smisao svom životu. Posegnuvši za motivima ‘kaubojske supkulture’, autorica je s jedne strane nastojala izgraditi komunikacijski most za generacijsku nepomirljivost, a s druge ukazati na modele ponašanja koji su globalni obrasci”, stoji u obrazloženju žirija.
Na ovogodišnji natječaj stiglo je 50 prijava, a u najuži izbor ušlo je pet autora. Uz dobitnicu nagrade, to su još Ludwig Bauer (Zavičaj, zaborav), Ana Bako (Jane Perkanova), Mirjana Dugandžija (Nekoliko dana kolovoza) i Nada Gašić (Voda, paučina).
Nagrada roman@tportal.hr utemeljena je 2008. godine, a do sada je dodijeljena tri puta: lani je najboljim romanom proglašen Vrijeme laži Sibile Petlevski u izdanju Frakture, 2008. nagrada je pripala Dragi Glamuzini za roman Tri (Profil), a 2007. Dalibor Šimpraga za roman Anastazija (Durieux).
Izvor: tportal / Foto: Matej Grgić
Objavljeno
Objavljeno

Povezano