Kolegijalni razgovor o samoorganizaciji

Na poziv ekscene BADco. sudjeluje u ovogodišnjem izdanju Living Room Festivala koji se paralelno odvija u Berlinu, Bruxellesu, Madridu i Zagrebu.

badco_nesto_480
“U sklopu samoorganiziranog umjetničkog festivala prilika je voditi razgovor o pitanju umjetničke samoorganizacije. Predlažemo, stoga, Vama, našim kolegama, sudjelujućim umjetnicima i kulturnim radnicima, bilo fizički prisutnim ili uključenim preko internetske telekomunikacije, razgovor temeljem jednog historijskog predloška: razgovora Radne zajednice umjetnika Poodroom koji je objavljen u prvom broju njihovog samizdatog biltena pod naslovom Prvi broj”, stoji u najavnom tekstu razgovora koji će se 19. prosinca održati u sklopu festivala Living Room.
Nakon trogodišnjeg djelovanja samoorganizirane galerije Poodrom u razdoblju od 1978. do 1980. godine, umjetnici Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Goran Petercol, Ivan Doroghy, Antun Maračić, Boris Demur i Vlado Martek rekapituliraju razloge koji su ih ponukali na samoorganizirano izlagačko djelovanje, preispitivanje djelovanja institucija, zagovaranje radnih prava i bavljenje drugim pitanjima koja ulaze u širi dijapazon pitanja oko okvira za umjetničko djelovanje. Temeljem tog historijskog teksta i pitanja koja otvara BADco. predlaze razgovor o našem aktualnom umjetničkom trenutku i okviru za djelovanje.
Razgovor temeljem na diskusiji RZU Podroom koncipiran je na poticaj kustosica Antonije Majače i Ivane Bago. Prvi put isproban u sklopu projekta Izvađeni iz gomile u Galeriji Miroslav Kraljević i izložbe Političke prakse (post-)jugoslavenske umjetnosti u muzeju 25. maj u Beogradu 30. studenog 2009. 

BADco. je suorganizator LABO21 – Evropske platforme za interdisciplinarna istraživanja umjetničkih metodologija partnera BADco. (Zagreb), umjetničkog centra BUDA (Kortrijk), Laboratoriuma (Antwerp) i Sveučilista za cirkus i ples (Stockholm). Platformu LABO21 podržava program Kultura EU.

Više o zagrebačkom segmentu festivala možete čitati ovdje.  

Izvor: BADco.

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano