Kako su radnici mijenjali svijet

"Transformacije odozdo" suradnički je trogodišnji znanstveni projekt koji istražuje promjene u radničkim odnosima u dvama europskim brodogradilištima — Gdyniji i Puli — od 1970-ih naovamo.

piše:
Vatroslav Miloš
pula_orlovic_wiki_630 FOTO: Orlović / Wiki

Upravo ovih dana navršeno je 46 godina od radničke pobune na na sjeveru Poljske, rasprostranjenu području Trójmiasta, urbane aglomeracije koju čine Gdanjsk, Sopot i Gdynia, gdje su radnici tamošnjih brodogradilišta ustali protiv najavljenih poskupljenja osnovnih životnih potrepština: odjeće, ugljena i hrane. Radnici su to jutro, 14. prosinca 1970. godine, napustili radna mjesta i krenuli prema uredima Poljske ujedinjene radničke partije (PZPR), a nakon što je mobilizirano oko 5 tisuća policajaca i 27 tisuća vojnika, cijelo je područje telekomunikacijski odsječeno od ostatka zemlje. Nekoliko dana kasnije, 17. prosinca, udružene snage vojske i policije okružile su Gdyniju i pucale na nenaoružane radnike. Štrajk je — uz velike žrtve — završio nakon više od mjesec dana, kada su ispunjeni gotovo svi radnički zahtjevi: od slobodnih i demokratskih izbora za sindikalne povjerenike i naknade za rad za vrijeme trajanja štrajka, preko objave štrajkaških zahtjeva u novinama, do povlačenja odluke o dizanju cijena.

Trogodišnji znanstveni projekt Transformation from below (“Transformacije odozdo”) bavi se upravo ovim, ali i drugim događajima vezanima uz radničku povijest brodogradilišta Uljanik u Puli i Stocznia u Gdyniji. Cilj mu je ponuditi inovativnu interpretaciju postsocijalističkih transformacija koje su, zapravo, započele mnogo prije pada komunističkih režima te rasvjetliti poziciju radnika u toj transformaciji i tijekom te transformacije.

Zajedničkom suradnjom znanstvenika s više europskih institucija — Ulfa Brunnbauera, Stefana Petrungara i Petera Wegenschimmela s IOS-a u Regensburgu, Phillipa Thera i Piotra Filipkowskog sa Sveučilišta u Beču, te Igora Dude i Igora Stanića iz Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma u Puli — ovaj bi projekt u trajanju od 2016. do 2019. godine trebao pružiti drugačiji pogled na previranja koja su pridonijela transformacijama iz (samo)upravnog socijalizma u tržišne ekonomije, s fokusom na autentične, radničke pokrete odozdo.

“Naše istraživanje fokusirano je na radničke odnose u dvama brodogradilištima u Poljskoj i Hrvatskoj, u Stoczniji Gdynia i pulskom Uljaniku, od 1970-ih pa sve do ulaska tih zemalja u Europsku uniju”, ističu znanstvenici iz Njemačke, Austrije i Hrvatske i dodaju: “Fokusom na specifična industrijska postrojenja, gdje se u detalje mogu pratiti promjene u radničkim odnosima i društvenoj strukturi, moći ćemo objasniti kako je tekla transformacija ‘odozdo’, da je ona započela desetljeće ranije nego je uvriježeno i da se nastavljala sve do nedavno”.

Prvi rezultati projekta već su predstavljeni u studenom 2016. na panelu Labor, Shipbuilding and the (Inter)National Economy: Adriatic and Baltic Case Studies in Comparison u Washingtonu.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano