Javni prostor kao (ostvariva) utopija

Karlovački festival nezavisne kulture Nepokoreni grad ove će godine biti održan od 14. do 22. lipnja.

zorica_viskovic_630

Udruga za kreativni razvoj Domaći iz Karlovca pokrenula je projekt Nepokoreni grad u siječnju 2006. s ciljem poticanja aktivnog promišljanja javnosti o neiskorištenosti urbano-prostornih potencijala u gradu Karlovcu kao i pokretanja razvoja lokalne nezavisne kulturne scene uz upotrebu novih medija i tehnologija. Uočivši kako je velikom broju napuštenih gradskih infrastruktura dana nova funkcija često ne uvažavajući njihovu povijesnu vrijednost, dok se ogroman broj napuštenih vojnih infrastruktura smještenih kako u širem gradskom prstenu, tako i u samoj staroj jezgri grada prepušta propadanju, namjera je bila potaknuti i pokrenuti stvaranje strategije kojom će se početi rješavati problem napuštenih prostora, ali i propadanja stare gradske jezgre koja je sama po sebi kulturno povijesni spomenik.

Tijekom posljednjih desetak godina, nesustavna ulaganja u izrade brojnih koncepata te potpuna marginalizacija mladih u društvu doveli su i do nestajanja nezavisne kulturne scene karakteristične za kreativni i umjetnički izražaj mladih kroz razne vidove djelatnosti. Sve je to pridonijelo izumiranju urbanih atributa Karlovca. Inspiriran aktualnim projektima poticaja rješavanju problematike pozicioniranja nezavisne kulturne scene, posebice infrastrukturnog dijela tog problema, projekt Nepokoreni grad namjerava senzibilizirati javnost i lokalne vlasti na tu istu temu, motivirajući pritom zainteresirane da se kritički i refleksivno izraze koristeći nove medijske kulture i tehnologiju.

Projekt se od samog početka neprestano razvija i obogaćuje novim sadržajima, različitim umjetničkim izričajima i formama, te je prerastao u festival nezavisne kulture međunarodnog karaktera i postao nezaobilazan dio karlovačke ljetne kulturne ponude. Nepokoreni grad čine projekcije filmova, izložba, performansi i predstave, koncerti i večeri elektroničke glazbe, radionice, predavanja, tribine, okrugli stolovi, instalacije na otvorenom na temu života u gradu s naglaskom na iskoristivost javnih prostora, prenamjene postojećih industrijskih/vojnih/stambenih objekata u kulturne i društvene centre uz aktivistički pristup i djelovanje unutar lokalne zajednice.

Ove će godine festival biti održan od petka, 14. lipnja, do subote, 22. lipnja, u prostorima Centra za mlade na Gazi, caffee barova Amadeus i Mods, na platou iznad turbine na Korani i karlovačkoj promenadi, na Maloj Sceni Hrvatskog doma i Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića te u Starom gradu Dubovcu.

Festival će biti otvoren u Centru za mlade na Gazi izložbom Nepokoreni grad 2013 te klavirskim koncertom Sonje Agate Bišćan. Narednih dana na otvorenom će biti održane radionice recikliranja odjeće u modne dodatke, crtanja i slikanja, pletenja košarica od špage, sajam rabljenih knjiga i i stripova, performans Vodni rat Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, projekcije filma Ekoterorist, filmova K-Zone te kratkih filmova Nepokoreni grad 2013, otvorenje instalacije Silence Tamare Lazarević uz projekciju eksperimentalnog filma Igora Neuhauslera Spectros te postavljanje instalacije Sve je unutra Ranka Ajdinovića. Predstava Kud i kamo teatra Go Go Writers iz Pule bit će održana u caffe baru Mods.

Dvodnevna radionica Kad trema stisne powerpoint spašava u suradnji s udrugom K-Zona bit će održana u Centru za mlade na Gazi, a na Maloj Sceni Hrvatskog doma predavanje i radionica Potencijali, akteri i potrebe – artikuliranje kroz kartiranje koju vodi Antun Sevšek, arhitekt Platforme 9.81. Predstavljanje knjige i debata Grad postkapitalizma ugostit će Emila Jurcana iz Pulske grupe, dok će na tribini Futurologija: Javni prostor kao utopija Anita Lunić govoriti o tome kako trenutni politički, ekonomski i pravni okvir stavlja izazov pred kategoriju koja je ranije važila kao neupitan entitet: javni prostor kao srž, medijum i uvjet društveno-političkog djelovanja, komunikacije, interakcije i kreativnosti.

Glazbeni program pokriva večer industrijske tech-elektronike Tehnokracija 003 s gostima Ontal live (Subotica), Lag (Novi Sad) i Dots (Karlovac) te Samo ljuto #3 na kojem nastupaju Wardakhin (Vukovar), Spartan (Slavonski Brod), Opaki Jahači Vatrenih Riffova iz Pakla (Karlovac), Jaded Hope (Zagreb/Karlovac), Growing Rats (Krško) i Hazarder (Zagreb/Beograd).

Cjelokupan program po danima potražite na službenim stranicama festivala.

Izvor: Nepokoreni grad / Fotografija: Zorica Visković

Objavljeno
Objavljeno

Povezano