Izvedba muzeja kao zajedničkog dobra

Novosadski Muzej savremene umetnosti Vojvodine privremeno je oslobođen, odnosno dobrovoljno okupiran od 30. lipnja do 6. srpnja, kolektivnom društveno-umjetničkom operacijom.

fack_msuv_630FOTO: MSUV

Kolektivnu društveno-umjetničku operaciju naziva FACK MSUV inicirala je mobilna platforma F.A.C.K. iz talijanskog grada Cesene s partnerima iz Milana, Venecije, Rima i Atene, a realizira se uz doprinos i sudjelovanje brojnih umjetnika, kustosa, istraživača, aktivista i građana iz regije bivše Jugoslavije i šire. Poziv za sudjelovanje upućen je svima zainteresiranima za umjetničko-teorijsku intervenciju, a svi sudionici jednako su akreditirani kao su-organizatori, ko-producenti i su-izvođači operacije.

Uprava MSUV-a je sudionik operacije zauzimanja iako praktično nema uvid u to što se događa, kako navodi, a osim što je pristala na postavljene uvjete, uprava je sudionicima akcije stavila na raspolaganje i manji dio svog godišnjeg programskog budžeta. Kako je navedeno u manifestu operacije, FACK MSUV nije uperen protiv MSUV-a i njegovih zaposlenika već se radi o preobrtanju i preispitivanju dominantnog centraliziranog i reprezentativnog modela javne institucije kulture i njemu odgovarajućih mehanizama kontrole, selekcije i moći koji su gotovo po pravilu u funkciji osobnih ili partijskih interesa onih koji o njima odlučuju. U pitanju je opći strukturni problem, a ne osobni ili programski problem pojedinačne institucije.

Namjera je operacije u praksi isprobati drugačiji model (samo)upravljanja institucijama kulture – organiziran “od dolje”, to jest neposredno od strane umjetničke i šire društvene zajednice. MSUV se tom akcijom transformira od prvenstveno reprezentacijsko-izložbenog prostora u otvoreni laboratorij u kojem se izvodi svojevrsni društveni i umjetnički eksperiment reinstitucionalizacije muzeja koncipiranog kao zajedničko dobro. Jedan od fokusa operacije je i problematizacija ne-odnosa postjugoslavenskih društava i njihovih kulturno-povijesnih institucija s nasljeđem i vrijednostima socijalističke revolucije i antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata. U tom je kontekstu važan i ne-odnos MSUV-a s historijatom i arhitekturom zgrade u kojoj je “privremeno” smješten od 2001. godine, a koja je namjenski projektirana (arhitekt Ivo Vitić) za nekadašnji Muzej radničkog pokreta i narodne revolucije

Do sada su realizirana tri FACK događaja. Prije dvije godine, mobilna platforma F.A.C.K. iz Cesene u suradnji s “oslobođenim prostorima” MACAO iz Milana, S.a.L.E. Docks iz Venecije, Teatrom Valle iz Rima i Teatrom Embros iz Atene, pokrenula je otvorenu, neformalnu, fleksibilnu i prijelaznu platformu-događaj-konceptualni instrument za istraživanje novih modela samoorganizacije, samoupravljanja i samoprodukcije umjetnosti i suvremene kulture. F.A.C.K. je dio vala nedavnog talijanskog društvenog i umjetničkog fenomena tzv. “oslobođenih/okupiranih prostora” koji je nastao 2011. godine kada su radnici u kulturi zauzeli dva napuštena javna kulturna prostora u Rimu – bivše kino Palazzo i kazalište Valle. U novosadskoj operaciji sudjeluju, među ostalima, Vladan Jeremić, međunarodna platforma ArtLeaks, KNAP, SKC Novi Sad, Ministarstvo prostora, te brojni umjetnici iz Srbije, Italije i Slovenije.

MSUV / SEEcult.org
Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Dostupnost javnih dobara u demokraciji koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
Objavljeno
Objavljeno

Povezano