Izgradnja interdisciplinarnih znanja

U okviru projekta Compass, u Hrvatskoj i četiri druge europske zemlje pokrenut je besplatni on-line tečaj o održivoj prenamjeni i obnovi napuštenih ili nekorištenih javnih prostora.

piše:
Martina Domladovac
Compass_projekt_f_630 FOTO: Compass project / Facebook

Piše: Martina Domladovac

U okviru EU projekta Compass – COMPetences for Agencies for Sustainable Site conversion, udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja), u suradnji s partnerskim organizacijama iz Bugarske, Italije, Rumunjske i Njemačke, pokrenula je novi besplatni on-line tečaj za održivu prenamjenu i obnovu napuštenih ili ne korištenih javnih prostora, u svrhu izgradnje interdisciplinarnih znanja nezaposlenih akademski obrazovanih stručnjaka. Udruga DOOR bavi se promicanjem energetskog održivog razvoja, te promicanjem održivog razvoja u svim segmentima društva, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, vodeći se principima okolišne prihvatljivosti, sudjelovanja građana, društvene odgovornosti i angažiranosti, ekonomske stabilnosti te mjerljive korisnosti.

Projektom Compass, kroz razvoj novog stručnog kurikuluma za on-line trening o održivoj prenamjeni i obnovi javnih prostora, želi se pridonijeti izgradnji pravednijeg, društveno i okolišno odgovornog društva. Projekt se provodi u pet zemalja te uključuje aktivnosti analize konteksta, dijaloga s dionicima, osmišljavanja i provođenja stručnog treninga i razvoja projektnih ideja u suradnji s jedinicama lokalne samouprave kako bi se poboljšao proces participativne i održive prenamjene i obnove prostora diljem Europe.

Tečaj obuhvaća osamdeset sati aktivnosti e-učenja koje će trajati od 24. listopada do 18. prosinca 2016. godine, te terensku vježbu koja će se odvijati od studenog 2016. do siječnja 2017. godine, na odabranoj lokaciji u Zagrebu. Tečaj uključuje osam različitih modula, a na njemu će sudjelovati po deset polaznika iz svake zemlje. Tijekom tečaja i terenske vježbe razvit će se prijedlog za održivu prenamjenu baziran na stvarnoj lokaciji pogodnoj za prenamjenu i obnovu u Zagrebu. Tečaj će pomoći da se uspostavi umrežavanje i suradnja polaznika iz navedenih zemalja, a partnerske organizacije koje provode ovu edukaciju osigurat će komunikaciju prema mrežama javnih i privatnih dionika i ponuditi prostor za dijalog sa dionicima i razvoj ideje održive prenamjene i obnove.

Prijave traju do 9. listopada 2016. godine, a više informacija o projektu i uvjetima sudjelovanja potražite na službenoj stranici.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano