Istraživanje filmske galaksije

Nakon što je prije godinu dana ugledao svjetlo dana u online izdanju, filmski časopis Filmonaut se iz digitalnih nula i jedinica seli u svijet tiskanih medija.

aldo_lado_480
Filmonaut je u trećem broju prošao kroz potpuno uredničko preoblikovanje. U rad časopisa uključio se niz autora mlađe generacije koji bi “čitateljima mogli ponuditi svježe i originalne načine na koje se može promišljati svijet pokretnih slika”.
 
“Posebno nam je drago”, poručuje uredništvo, “što trećinu časopisa čine kritike filmskog repertoara – što je autorska forma koja sve rjeđe pronalazi mjesto u domaćem medijskom prostoru, a tema broja posvećena je grešnim filmskim zadovoljstvima – filmovima kojima smo privrženi iz potpuno iracionalnih razloga”. U Filmonautu tako možete saznati u čemu potajno uživaju pripadnici domaće filmske i kulturne scene.
 
Također, važno je napomenuti, Filmonaut je ostvario suradnju sa Sight & Soundom, uglednim časopisom kojeg izdaje Britanski filmski institut (BFI) pa će se tako u ovom broju nači i intervjui sa izdavačem Robom Winterom i urednikom Nickom Jamesu. O svemu će više riječi biti na promociji, na kojoj će sudjelovati urednici Tamara Kolarić i Mario Kozina, izdavač Dario Juričan, dizajner Luka Sepčić i dvije cijenjene glumice i prijateljice projekta: europski priznata Zrinka Cvitešić, te među kritikom i strukom sve popularnija Marina Redžepović.
 
Nakon promocije časopisa, koja će se održati u ponedjeljak, 20. lipnja u 20 sati, uredništvo najavljuje projekciju “poslastice za sve ljubitelje filmskih rariteta”. Radi se o filmu Kratka noć leptira (“La corta notte delle bambole di vetro”, 1971) talijanskog redatelja Alda Lada čija je radnja smještena je u komunistički Prag, a govori o novinaru koji razotkriva elitni klub u kojem se društvena elita okuplja kako bi sudjelovala u političkim spletkama, okultnim ritualima i – orgijama! Film je snimljen na lokacijama u Zagrebu, a u sporednim se ulogama pojavljuje cijeli niz domaćih glumačkih veterana.
 
Filmonaut izlazi uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).
Izvor: Filmonaut / Foto: iz filma Kratka noć leptira
Objavljeno
Objavljeno

Povezano