Istra u tranziciji

Prijelaz, međustadij ili tranzicija tema je nekoliko filmova prikazanih na ovogodišnjem Motovun film festivalu.

yesim_ustaoglu_630Yeşim Ustaoğlu, FOTO: Nina Đurđević/ Julian Duval/ Diana Zadro

Piše: Matija Mrakovčić

Turska scenaristica i redateljica Yeşim Ustaoğlu debitirala je na devetnaestom izdanju Moskovskog međunarodnog filmskog festivala filmom Trag (Iz), proglašenim najboljim turskim filmom 1994. godine. Priznanje međunarodne filmske zajednice osvojila je svojim sljedećim filmom Put prema suncu (Güneşe Yolculuk) koji je u Berlinu proglašen najboljim europskim filmom. Put do sunca priča je o prijateljstvu između Kurda i Turčina u surovim uvjetima primitivne sredine opterećene religioznim i nacionalnim napetostima, prikazan je 2000. godine na drugom izdanju Motovun film festivala, a ove je godine Yeşim Ustaoğlu gošća festivala i predstavnica nove turske kinematografije odnosno zemlje partnera festivala.

U programu Motovuna prikazani su filmovi Pandorina kutija (Pandora’nın Kutusu) iz 2008, za sada njen najuspješniji film, te Negdje između (Araf) iz 2012. koji nastavlja putem predhodnika. Araf, limb ili čistilište, mjesto je na kojem se nalaze mladi Zehra i Olgun, ali i svijet danas – između prošlosti koja nije prošla i budućnosti koja nikako ne dolazi, a mikrosvijet zalogajnice na autocesti metafora je prolaznosti i nestabilnosti današnjeg mladog čovjeka opterećenog nasljeđenim vrijednostima koje nisu njegove. “Sustav u kojem živimo šalje nam upozoravajuće signale, no mi ih ne zamjećujemo”, rekla je redateljica o svom filmu, “izgleda kao da je svijet koji poznajemo došao svome kraju i sada stojimo na rubu nepoznatog, neodlučni oko načina na koji bismo trebali u njega uroniti”. 

Prijelaz, međustadij ili tranzicija tema je i dva dokumentarna filma prikazana na ovogodišnjem festivalu. Istra u tranziciji redatelja Lothara Justa i Arnolda Trampea kratki je dokumentarac koji je, riječima autora, okupio više lokalnih stanovnika nego bilo koja projekcija. Putem povijesti obitelji Poletti odnosno vinara Petera Polettija koji se školovao u Jugoslaviji, postao vrhunski vinar u Hrvatskoj, a sada je građanin Europske unije, te Igora Dude, predstojnika Odsjeka za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i istraživača u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, film govori o posebnosti istarske povijesti u kontekstu izmjene nekoliko sistema. Lothar Just i sam je stanovnik Motovuna, a suradnja s Arnoldom Trampeom njihova je treća filmska suradnja.

Konstatiranjem postojećeg stanja bez davanja perspektive daljnjeg razvoja društva bavi se i prvi dugometražni dokumentarac Matije Vukšića Djeca tranzicije u produkciji Factuma. Film je u Motovunu imao premijeru, a prikazuje hrvatsko društvo u kojem se cijeni samo materijalno putem života i sudbine nekoliko djece: šestogodišnje djevojčice iz bogate obitelji koja želi provoditi dane isključivo šminkajući se i presvlačeći skupu dizajnersku odjeću, nadarenog osmogodišnjaka čija obitelj svoju budućnost temelji na njegovom nogometnom uspjehu, siromašne djevojčice koja je zbog maltretiranja morala promijeniti školu te obitelji djevojke koju je interakcija na društvenim mrežama nagnala da si oduzme život. No, mnogo su zanimljiviji i za film važniji roditelji, naizgled u pozadini priče, a zapravo oni koji ponajviše utječu na njihovu vlastitu percepciju, uz medije koji oblikuju prikaz poželjnog svijeta. Svi su sudionici tragični, njihove priče potresne, no dojam je da je film nepotrebno rastegnut na 120 minuta od kojih posljednjih tridesetak poprilično umanjuju snažan efekt intimnog, ali posve otvorenog govorenja o (ne samo) hrvatskoj stvarnosti. 

Večeras je na programu film Ida poljskog redatelja Paweła Pawlikowskog, po mnogim ocjenama, jedan od ključnih europskih filmova prošle godine. Motovun je Pawlikowskog 2001. godine nagradio Propelerom za film Posljednje utočište, a 2005. dobio je nagradu publike za Moje ljeto ljubavi. Ulice Motovuna od 19 sati postaju scena Marka Brecelja, performera, umjetnika i glazbenika, koji će održati performans pod nazivom Pozdrav Borisa Popovića i Ljubljanske banke Motovunu te koncert u Vrtu. Također, svakodnevno izvještavanje o festivalskim događanjima omogućila je Televizija Student koja svakog dana snima motovunske kronike u trajanju od 10 minuta za Treći program HTV-a, uz reprize na Četvrtom. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano