Humor, ironija i zanatske vještine

Na poziv redatelja Lordana Zafranovića, praški đaci okupljaju se 12. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac.

specijalno_vaspitanje_630 Specijalno vaspitanje (1977); r: Goran Marković

Prije gotovo pola stoljeća, kasnih 1960-ih, nekolicina mladića s ovih prostora opsjednuta filmom, krenula je u neobičnu pustolovinu koja je epilog dobila u fenomenu praške škole filma. Avantura započeta filmskim eksperimentima u lokalnim kinoklubovima diljem bivše Jugoslavije nastavila se učenjem raznih filmskih “zanata” na znamenitoj praškoj filmskoj školi FAMU, a potom, povratkom u domovinu, nizom autorskih filmova koji su, pod utjecajem češkoga novoga vala i Praškoga proljeća, potkraj 1970-ih promijenili krvnu sliku nekadašnje jugoslavenske kinematografije i vratili je na europsku filmsku kartu.

Umjesto ideologiziranih junaka, “praški đaci” na domaće ekrane donijeli su svakodnevicu i ljude “od krvi i mesa”, a umjesto patosa, crno-bijelih formula i diletantizma: humor, ironiju i zanatske vještine. Na poziv redatelja Lordana Zafranovića, koji je ove godine proslavio sedamdeseti rođendan, praški đaci okupljaju se 12. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, a uz kraću retrospektivu svojih filmova pričat će o onome što ih povezuje i razlikuje te još jednom pokušati odgovoriti na pitanje: što je to praška škola filma? 

Od 12. do 14. svibnja bit će prikazani filmovi Muke po Mati (1975) Lordana Zafranovića, Društvena igra (1972) Srđana Karanovića, Kud puklo da puklo (1974) Rajka Grlića, Čuvar plaže u zimskom periodu (1976) Gorana Paskaljevića i Specijalno vaspitanje (1977) Gorana Markovića, a 12. svibnja u 21 sat najavljen je razgovor s Joškom Blajićem, Rajkom Grlićem, Karpom Godinom, Krunom Heidlerom, Goranom Markovićem, Predragom Pegom Popovićem, Goranom Paskaljevićem, Josipom Klaricom, Živkom Zalarom, Andrijom Zafranovićem i Lordanom Zafranovićem, koji će moderirati Ivan Žaknić. Više potražite ovdje.
 
Hrvatski filmski savez organizira i realizira program u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Ambasadom Republike Srbije, Jadran filmom, Centar filmom, Hrvatskom i Jugoslavenskom kinotekom.
 
Izvor: HFS
Objavljeno
Objavljeno

Povezano