Hrvati u Montpellieru

Tri hrvatska filma bit će prikazana u sklopu 33. izdanja Festivala mediteranskog filma.

nina_kurtela_transformance_2_480

Dugometražni igrani film Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića (2011.) uvršten je u dugometražnu konkurenciju 33. Festivala mediteranskog filma u Montpellieru, a eksperimentalni filmovi Transformance (2010.) redateljice Nine Kurtele i INSiDE OUT (2011.) redateljice Liliane Resnick uvršteni su među 47 filmova nenatjecateljskog programa Panorama.

Ratna drama Neprijatelj koprodukcija je Srbije, BiH, Hrvatske i Mađarske. Priča prati grupu vojnika iz jedinice za razminiranje koja ostaje zarobljena u jednoj kući usred minskog polja u Bosni, neposredno nakon Daytonskog sporazuma. Film tematizira manipulaciju ljudskim životima i strahovima te tanku liniju koja dijeli prijatelje od neprijatelja. Na ovogodišnjem Festivalu u Puli, Neprijatelj je osvojio Diplomu za najbolju manjinsku koprodukciju zahvaljujući “metafizičkoj snazi i prikazivanju rata kao vanjskog i unutarnjeg neprijatelja te beskrajnog sukoba”.

Eksperimentalni film Transformance redateljice i scenaristice Nine Kurtele je video-dokument performansa koji se odvija svakodnevno kroz četveromjesečni vremenski period u prostoru Uferstudios (Berlin) koji će se iz industrijskog objekta prenamijeniti u kulturnu instituciju. Medij filma u službi je propitivanja odnosa arhiviranja, pamćenja, re-prezentacije i efemernosti.

Eksperimentalni film INSiDE OUT Liliane Resnick bavi se zatvorenim krugom nasilja unutar kojeg se jedan muškarac osnažuje uništavajući jednu ženu. Film je nastao kao rezultat eksperimentiranja s arhivskim snimkama filma ĆEJ –  autoričinog prvijenca kojem se vratila nakon dugo godina, sada općenito upućenija u filmsku umjetnost. Rezultat je novi film s novom pričom i novim pristupom materijalu i vizualizaciji.

Festival u Montpellieru (Cinemed) održat će se od 21. do 29. listopada 2011. godine, a ove će se godine 12 dugometražnih filmova (od ukupno 45 iz festivalske konkurencije) natjecati za glavnu nagradu Zlatna Antigona, nagradu kritičara i nagradu publike. Više o ovogodišnjem Cinemedu saznajte ovdje.

Izvor: HAVC

Objavljeno
Objavljeno