Grad vrijedan filmske umjetnosti

Projekcijom nagrađivanog dokumentarca Citizenfour završit će drugo izdanje programa Grad bez kina makarske udruge Dokuma.

paradiso_dokuma_630 FOTO: Tjaša Kalkan / Dokuma

Piše: Matija Mrakovčić

Projekcijom ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film, Citizenfour Laure Poitras, završit će drugo izdanje programa Grad bez kina makarske udruge Dokuma. Projekcija će biti održana u petak, 24. travnja, u 20.30 sati u kavani Memory Hotela Meteor u Makarskoj. Ovogodišnji program Grad bez kina sastojao se od osam dokumentarnih projekcija koje su tijekom dva mjeseca prikazane pred prepunim dvoranama u Makarskoj i Tučepima. 

Program Grad bez kina započeo je u ožujku 2014. kao svojevrsna uvertira pred prvi DokuMA Film Festival. “Njime smo htjeli vratiti doživljaj gledanja filma u ‘kinu’ u gradu koji je više od desetljeća zakinut za kinoprikazivaštvo, a također je to bio jedan litmus test kojim smo htjeli saznati postoji li u Makarskoj publika za dokumentarne filmove”, kaže Josip Vujčić iz organizacije festivala. “Filmofili su uvijek postojali, ali gašenjem kina i odumiranjem videoteka izgubili su mjesto kojemu bi prirodno gravitirali. Kroz Grad bez kina iskristalizirala se vjerna skupina posjetitelja s Makarske rivijere kojih ima dovoljno da na ovom području opstane jedno Art kino koje ne bi moralo prikazivati blockbustere”.

Prava kino infrastruktura u Makarskoj ne postoji. “Ljetna pozornica bivšeg ‘starodržavnog’ kina Partizan zahtijeva tehničku opremu koju mi osiguramo za vrijeme festivala, kao što Kačićev trg i Đardin stare srednje škole pretvorimo u ‘Cinema paradiso XXI. stoljeća’. Za Grad bez kina smo prvenstveno koristili Vatrogasni dom koji je logistički bio najprikladniji za ‘kino makeover’, a i Vatrogasci Makarska su se iskazali kao izvanredni domaćini. U Tučepima je Općinska vijećnica poslužila kao kino. Za sada smo filmski nomadi koji u gepeku nose vrhunski projektor i mini ‘kino’ ugrađeno u kovčeg za trubu”, objašnjava Vujčić.

Kakva je posjećenost programa i kakve su reakcije? “Prosječna gledanost Grada bez kina je 150 gledatelja po filmu, odnosno prosječna posjećenost je praktički prepuna dvorana. Iduće godine se nadamo daljem rastu posjećenosti jer smo osigurali sredstva Creative Europe za razvoj publike. Dosadašnji program radimo ne volonterski nego s minusom, a bez dobre volje ljudi poput Viki, Joška, Tine, Bojana, Meri, Ivane i drugih sve to ne bi bilo moguće. Reakcije publike su takve da se redovito vraćaju na svaki novi film, da pokreću dijaloge nakon projekcija i jedan sjajan detalj koji oslikava zajedništvo – nakon što smo organizirali nekoliko malih domjenaka nakon projekcija, pojedinci su počeli ‘na svoju ruku’ donositi hranu i piće za druženje nakon filma. Taj detalj nam govori više od brojki i fondova koliko je ovaj grad vrijedan filmske umjetnosti”, priča Vujčić.

Grad bez kina uvod je u filmski festival koji će biti održan od 3. do 7. lipnja u Makarskoj. Uz međunarodni natjecateljski program kratkometražnih dokumentaraca, programsku strukturu drugog DokuMA Film Festivala čine revije dugometražnog fima, ponoćnih filmova, matineje i studentski filmovi, te retrospektiva zemlje partnera u kojoj će biti prikazana najbolja recentna ostvarenja poljske dokumentaristike.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano