Godinu dana kasnije

Pravo na grad i Zelena akcija obilježili su prvu godišnjicu jedne od najsramotnijih akcija - hapšenja 150 mirnih građana.

deblokada_varsavske

Građani su se okupili kako bi spriječili početak gradnje ulazno-izlazne rampe za podzemnu garažu centra Cvjetni na prostoru pješačke zone u Varšavskoj ulici. Nakon godinu dana ulazno-izlazna rampa je izgrađena, a ono što je ostalo od Varšavske zatrpale su terase ugostiteljskih objekata centra Cvjetni. Podsjetimo, Tomašević i Celakoski osuđeni su s po 10 tisuća kuna kazne zbog organiziranja prosvjeda, a preko stotinu predmeta još uvijek je u sudskom postupku. Prijava pak koju su državnom odvjetništvu podnijeli Zelena akcija i Pravo na grad u travnju prošle godine zbog nezakonitosti ugovora između Grada i Hoto grupe, stoji negdje zatrpana u ladicama, istaknuo je Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare održanoj 15. srpnja.

Osim što je podsjetio na događanja iz prošlosti, Tomašević je iznio i neke novine. Naime, dokumentacija za Cvjetni još uvijek nije riješena, a lokacijska dozvola za Varšavsku 6 nije legalna. Za ovu adresu Hoto grupa sada traži veću izgrađenost čime bi se omogućila dogradnja na ovom dijelu objekta, a stanare suptilnim metodama pokušavaju privoliti na suglasnost sa svim izvedenim radovima. Ukoliko pak stanari na to ne pristanu, prijeti im se tužbom za ometanje radova te otplatom štete proizašle iz ometanja.

Osim problema s kojima su suočeni stanari čiji su stambeni objekti na ovaj ili onaj način povezani s Centrom, problema imaju i stanari iz okolnih zgrada. Jedna od stanarki se požalila i na nesnosnu buku koju proizvodi ventilacijski sustav iz garaže, čemu smo i sami svjedočili tijekom press konferencije, a osim buke muči ih i velika koncentracija ispušnih plinova. Stanaraka Marina Šimić kaže da se zbog buke osjeća kao da živi na Plesu, a ističe kako su žalbe slali raznoraznim inspekcijama – sanitarnoj, Ministarstvu zaštite okoliša, Ministarstvu zdravstva, gradskim vlastima – no do sada još nisu dobili nikakav odgovor.

Tako smo uz prekrasan poslovno-stambeni objekt ostali bez pješačke zone, povećali zagađenje, a javni interes zbog kojeg je ovaj projekt i odobren, teško je pronaći. Teodor Celakoski iz Prava na grad napomenuo je i kako Hoto centar nudi dvije dvorane u najam – unajmiti ih ne žele ni Grad ni Ministarstvo kulture. Celakoski ističe da su te dvorane trebale biti slobodne za upotrebu korisnicima sredstava Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. I tako u krug – prolaz do Gundulićeve, kojeg se tumačilo kao javni interes – “nova ulica”, nije realiziran, za dvorane koje su trebale biti namijenjene kulturnim sadržajima traži se prenamjena, a hoće li fasade zgrada oko čitavog bloka biti obnovljene nije još izvjesno. No, izvjesnijim se čini da se niti javni interes neće nikada ostvariti jer ne postoji klauzula kojom se određuje vremenski rok u kojem bi se tako nešto trebalo realizirati.

A.L.
Objavljeno
Objavljeno

Povezano