Eagleton i zlo kao opipljiva pojava

Mnogi liberalno orijentirani mislioci današnjice, kao i veći dio političke ljevice zlo smatraju zastarjelim pojmom, pojmom koji odviše podsjeća na apsolutne ocjene i metafizičku sigurnost da

terry_eagleton_480
U duhovitoj i pristupačnoj studiji O zlu (Ljevak, 2011.) istaknuti marksistički mislilac Terry Eagleton upušta se u neočekivanu obranu stvarnosti pojma zla, pri čemu se služi književnim, filozofskim, teološkim i psihoanalitičkim primjerima ne bi li pokazao kako zlo nije tek srednjovjekovna izmišljotina, nego stvarna pojava s opipljivim djelovanjem u suvremenome svijetu. U knjizi koja obuhvaća širok krug, od sv. Augustina do alkoholizma, preko Tome Akvinskoga do Thomasa Manna, Shakespearea i holokausta, Eagleton istražuje stravičnu sudbinu onih prokletih duša koje, kako se čini, razaraju bez ikakva razloga. Pritom postavlja niz intrigantnih pitanja. Je li zlo uistinu oblik ništavila? Zašto se doima toliko glamuroznim i zavodljivim? Zašto dobrota izgleda toliko dosadno? Može li čovjek uistinu uživati u uništavanju bez ikakva razloga?
Terry Eagleton je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru, u Engleskoj, i profesor kulturalne teorije na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayu. Napisao je više od četrdeset knjiga, među kojima se ističu Marxism and Literary Criticism, Literary Theory: An Introduction, The Ideology of the Aesthetic, The Illusions of Postmodernism i The Idea of Culture. Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku su Književna teorija (SNL, 1987.), Ideja kulture (Jesenski i Turk, 2002.), Teorija i nakon nje (Algoritam, 2005.), Sveti teror (Jesenski i Turk, 2006.) i Smisao života (Jesenski i Turk, 2008.).
Izvor: Ljevak
Objavljeno
Objavljeno

Povezano