Dvadeset godina refleksije

Ove se godine obilježava dvadeseta godišnjica izlaženja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis.

pripremio:
Vatroslav Miloš
hrvatski_filmski_ljetopis_480

Pripremio: Vatroslav Miloš

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza (sa središtem u Zagrebu). Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba, časopis je počeo izlaziti 1995. godine kao tromjesečnik, te je u dvadeset godina tiskano 80 brojeva.

Aktualni ljetno-jesenji dvobroj predstavio je tematski blok o raznolikim licima klasične filmske avangarde: temeljit pregled života, karijere i dalekosežnog utjecaja prvaka nadrealizma Luisa Buñuela, tumačenje ekspresionističke poetike Metropolisa Fritza Langa s posebnim osvrtom na arhitekturu, svjetlo i klasične tekstove Hermanna Bahra, Siegfrieda Kracauera i Rudolfa Kurtza, te osvrt na dva filmova Sergeja Ejzenštejna (Oktobar i Oklopnjača Potemkin), uz naročitu pozornost ulici kao mjestu zbivanja te odnosu pojedinačnog tijela i mase u njezinu prostoru.

Nadolazeći, 84. broj, izlazi sredinom siječnja i donosi tematski blok o filmskom snimanju nastao u suradnji s gostujućim urednikom, akademskim snimateljem i fotografom Jasenkom Rasolom. Među ostalim, temat donosi i studije o znamenitim redateljsko-snimateljskim parovima Godardu i Coutardu te Bergmanu i Nykvistu. U rubrici “Hrvatski film” moći ćete pronaći tekst o ulozi audiovizualnih djela u legitimiranju političkih režima socijalističke Jugoslavije i neovisne Hrvatske, a nadolazeći broj predstavlja i ulomke iz knjige najuglednijeg svjetskog povjesničara animacije Giannalberta Bendazzija o pioniru latinskoameričkog dugometražnog animiranog filma Quirina Cristianija.

Vrijedi spomenuti i da je povodom 20 godina izdavanja Hrvatskog filmskog ljetopisa u subotu, 12. prosinca, na HRT-u 3 emitirano specijalno izdanje emisije Posebni dodaci, u kojoj su filmolozi Nikica Gilić i Hrvoje Turković te filmski kritičari Damir Radić i Silvestar Mileta razgovarali o hrvatskoj filmskoj kritici nekoć, njezinom sadašnjem stanju, te o Hrvatskom filmskom ljetopisu kao jednom od rijetkih tiskanih hrvatskih časopisa namijenjenih filmskoj umjetnosti koji već dva desetljeća objavljuje eseje, studije, recenzije, osvrte s područja filma iz pera kritičara i poznavatelja filma različitih generacija.

Arhivi HFLJ-a (br. 9 do 60) možete besplatno pristupiti ovdje.  

Objavljeno
Objavljeno

Povezano