Druga stvarnost

Mladi članovi i članice Hrvatskog društva likovnih umjetnika predstavit će se svojim slikama i video radovima u bečkom Künstlerhausu.

rene_bachrach_kristofic_480

Izložba hrvatskih umjetnika i umjetnica, koja će u četvrtak biti otvorena u izložbenom prostoru bečkog Künstlerhausa, nastavak je suradnje između te institucije i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Ove godine, u Beču će se predstaviti 12 autora i autorica, članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Na izložbi koja je podjeljenja u segmente Druga stvarnost: nadolazeći hrvatski slikari i Na pozornici: narativ i performans, bit će predstavljeni radovi mladih slikara i slikarica Rena Bachracha Krištofića, Sebastijana Dračića, Martina Grlića, Helene Janečić, Ivone Jurić, Mirne Kutleše, Pavla Pavlovića i Dina Zrneca te video umjetnika i umjetnica Ane Hušman, Damira Očka, Renate Poljak i Lale Raščić.

Radovi koji se nalaze u video selekciji na različite načine pokazuju izvedbu narativa: od video performansa do pseudokumentarca, od transpozicije lika do transformacije jezika. Svima je polazište barem jedan stvaran događaj, kojemu je moguće naći neki medijski trag, iz kojega se naknadno konstruira priča. Riječ je o najrecentnijoj produkciji mlađe generacije članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koji su na nacionalnog i međunarodnoj sceni prisutni više od desetak godina: sukladno njihovim osobnim poetikama i istraživanjima, svi se radovi dotiču narativa, fikcionalnog, pričanja priča, povijesti i performansa u mediju videa i filma.

Mladi slikari na bečkoj izložbi predstavljaju svoje razigrane misli koje često imaju uporište u teoriji te nerijetko skrivaju dublje i kompleksnije značenje od onoga što se čini na prvi pogled. Dok su starije generacije svoj interes uglavnom usmjerile ka apstrakciji, kako u motivima slika tako i u motivima za samo slikarstvo, današnji se nadolazeći slikari igraju figuracijom te mogućnostima koje im dopuštaju stvaranje različitih, novih svjetova.

Izložbu koja se otvara 14. studenog možete razgledati do 4. prosinca. Više informacija o umjetnicima i radovima potražite na istaknutom linku

Izvor: HDLU / Foto: Rene Bachrach Krištofić
Objavljeno
Objavljeno

Povezano