Dokumentarci za prezimiti

U hrvatskoj kino distribuciji Restart labela od siječnja do travnja naći će se četiri dokumentarca.

sickfuckpeople_630

Od 15. siječnja, u hrvatskoj kino distribuciji naći će se dokumentarni triptih Jurija Rečinskog Sickfuckpeople (Austrija/Ukrajina), nevjerojatno vizualno putovanje kroz ukrajinsko društveno dno. To je priča o dječaku koji traži svoju majku i koji je pri tome suočen s nadrealnim, izopačenim društvom u svom rodnom selu, punom mržnje i sadističkog bijesa. To je priča i o trudnoj djevojci koja želi roditi dijete iako predosjeća da će njegov život biti gori od njenog, a sestre je primoravaju na pobačaj. Sickfuckpeople osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2013, nagradu za najbolji dokumentarac na Raindance Film Festival London 2013. i Vienalle Beč 2013.


 

Od 6. veljače, u kino diskribuciji naći će se Gangster te voli Nebojše Slijepčevića (Hrvatska/Njemačka/Rumunjska), višestruko nagrađivani dokumentarac o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku – Gangster. Za razliku od suvremenih bračnih posrednika, Gangster vjeruje u osobni kontakt. Svakoga svojeg klijenta upozna osobno kako bi ga procijenio, ali i dao mu neke korisne savjete. Kada se Gangsteru za pomoć u pronalaženju muža obrati 35-godišnja Bugarka Maja, čini se da će njen slučaj biti vrlo jednostavan za riješiti. No, činjenica da je Maja samohrana majka trogodišnjeg djeteta i strankinja, ovaj slučaj pretvara u Gangsterovu nemoguću misiju. Momci u Hrvatskoj koliko god bili željni da pronađu životnu partnericu, ne žele Bugarku s djetetom. Njen slučaj razotkriva tragičnu apsurdnost patrijarhalnih muškaraca u modernom društvu: iako su usamljeni, vlastite predrasude onemogućavaju ih da se promjene i ostvare ono što najviše žele.


 

 

Potom, od 6. ožujka, Restart kreće u distribuciju filma Mama Europa Petre Seliškar (Slovenija/Makedonija/Hrvatska), humorističnog kreativnog dokumentarca koji se bavi granicama Europe i onima čiji su životi usko povezani s njima. Kroz osobnu priču redateljice Petre Seliškar i njene četverogodišnje kćerke Terre film nas vodi na putovanje po Europi tijekom kojeg posjećujemo neke od preostalih granica izvan Schengena. Priča nas vodi bliže ljudima na čije su živote utjecale granice. Znatiželjna Terra na samo sebi svojstven način otkriva nam svijet oko sebe, putuje i propituje, crta i objašnjava ono što mi odrasli ne možemo vidjeti. Osobne priče naših protagonista isprepletene su europskim birokratskim komplikacijama. No, likovi u filmu upravo su oni pojedinci koji su uspjeli prijeći vanjske granice samo zato što su prvo prevladali one unutrašnje.

 

 

Za kraj zimskog perioda, od 10. travnja moći ćete u kinima gledati film ruskog redatelja Andreja Grjazeva Sutra, priču o najupečatljivijem fenomenu u suvremenoj ruskoj umjetnosti, radikalnom umjetničkom kolektivu VOINA iz kojega je na svoj umjetničko-politički put krenula i Nadežda Tolokonikova, jedna od članica Pussy Riota. Film u maniri direct cinema prati osnivače kolektiva, Vora (lopov) i Kozu koji vode tajni život na granici između umjetnosti i zločina, odgajajući pritom jednogodišnjeg sina Kaspera. Njihove hrabre političke poruke u stalnoj prijetnji od uhićenja, dirnuti će svakoga, posebno u kontekstu nepopustljivog ruskog državnog aparata koji im neprestano visi nad vratom.

 

 

 

Više potražite na službenoj stranici Restart labela.

Restart / M.M.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano