Đikiću tportalova nagrada

Roman Sanjao sam slonove novinara i pisca Ivice Đikića proglašen je najboljim u 2011. godini. 

Ivica_dikic_portret_630

Pisac i novinar te glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić, svojim je romanom Sanjao sam slonove osvojio književnu nagradu roman@tportal.hr. Vrijedna nagrada od sto tisuća kuna koju ovaj portal dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2011. godini, Đikiću je uručena na svečanosti u zagrebačkom kinu Europa.

Žiri kojim je predsjedavala Ana Grbac, a činili su ga i Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Igor Mandić, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić o romanu je kazao kako “govori o osjetljivim zbivanjima na pozadini društva u preobrazbi nadilazeći pritom dnevnopolitički novinarski angažman literarnom zrelošću pripovjedne proze. Sanjao sam slonove, kao roman koji suočavanje s traumama društvene zbilje pretvara u probleme narativne strukture, suvereno pokazuje kako cijena izmicanja opasnostima aktivističke jednostranosti ne mora biti odustajanje od jasno iskazanog stava”.

Ostali finalisti ovog natječaja bili su Zoran Ferić s romanom Kalendar Maja, pričom o odrastanju trojice dječaka u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina, Sibila Petlevski s romanom Bilo nam je tako lijepo, drugim dijelom trilogije za čiji je prvi dio već dobila ovu književnu nagradu te dva debitantska romana – Drenje Luke Bekavca i Ovdje neće biti čuda Gorana Ferčeca

Novinar i pisac Ivica Đikić (1977) u novinama je počeo objavljivati sa šesnaest godina. Pisao je u Slobodnoj Dalmaciji, a od 1996. u splitskom tjedniku Feral Tribune. Danas radi kao glavni urednik tjednika Novosti. Dosad je objavio kratki roman Cirkus Columbia za koji je dobio književnu nagradu Meša Selimović i prema kojem je Danis Tanović snimio igrani film. Godine 2004. objavio je knjigu Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića. U Biblioteci Feral Tribune 2007. izlazi Đikićeva zbirka tri duže pripovijetke Ništa sljezove boje. 

Nedavni video intervju s Đikićem povodom ulaska u finale nagrade roman@tportal.hr pogledajte ovdje.

Izvor: Tportal


Objavljeno
Objavljeno

Povezano