Dečki iz Sheratona

Mandatar Tim Orešković "predstavio je" prijedlog sastava nove hrvatske Vlade čija će se potvrda sutra tražiti u Saboru.

piše:
Vatroslav Miloš
zlatko_hasanbegovic_630 Kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović / FOTO: Damir Senčar/FaH

Piše: Vatroslav Miloš

Predstavljanje prijedloga nove hrvatske Vlade, koje čekamo već dva i pol mjeseca, održano je u 12 sati kada je mandatar Tihomir Orešković predstavio ono što je nazvao “Tim’s Team”, a koji ima, citiram, “predsjednika Republike Hrvatske, dva potpredsjednika i dvadeset ministara”. Mandatar pritom nije posegnuo za popularnim tehnološkim pomagalima i preko projektora predstavio “stručnjake” već je lista imena podijeljena okupljenim novinarima, koji nisu dobili mogućnost postavljanja pitanja. 

Popis koji je poznat već nekoliko dana, sada je i potvrđen, a uključuje ustinu zanimljiva imena i biografije. Bernardica Juretić, poznatija i kao sestra Bernardica, kandidatkinja je za ministricu socijalne politike i mladih, a Josip Buljević, obavještajac i donedavni predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost, poznat po tome što je naredio špijunsko kooptiranje novinarke Helene Puljiz, mogao bi postati ministar obrane. Miri Crnoji, umirovljenom pukovniku koji je najavio formiranje registra izdajnika nacionalnih interesa, smješi se ministarstvo branitelja, a resorom znanosti i obrazovanja upravljao bi Predrag Šustar, bivši dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci i politički konvertit kojemu SDP nije bio dovoljno lijevo pa je prešao u Laburiste, da bi se kao “katolik i demokršćanin” predomislio i preselio u HDZ. 

Za resor kulture odabran je povjesničar Zlatko Hasanbegović, znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar i predsjednik Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda. Hasanbegović je, podsjećamo, u emisiji Otvoreno u svibnju 2015. izjavio: “Domovinski rat je jedini u 20. stoljeću u kojoj su Hrvati izašli kao istinski pobjednici i jedini temelj na kojem se treba graditi Hrvatska. Duhovi i zlodusi prošlosti izazivat će stalni rascjep i beskrajne debate. Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigdje ni jednom riječju u Ustavu”. Hasanbegović je jedan od aktera iza inicijative U ime obitelji, a na jednoj od njihovih konferencija na medije rekao je da inicijativa “ima vrijednosno i građansko utemeljenje jer nikoga ne isključuje, ne dovodi u pitanje niti jedno temeljno građansko pravo te ni s jednim životnim stilom ili navikom se ne dovodi u sukob”. Svoje medijske preferencije Hasanbegović je istaknuo u razgovoru za Glas Koncila: “Sve dok se u javnom simboličkom prostoru ne odbace svi jugoslavenski simboli nad modernim hrvatskim nacionalnim i državnim identitetom, trajno će stajati sjena jugoslavenstva kao povijesnog normativa nasuprot hrvatstvu kao provizoriju i povijesnom ekscesu. Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i ‘postmodernu’ neojugoslavensku ‘dekonstrukciju’ i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada već hrvatskih poreznih obveznika”. 

U “Timovom timu”, njegovom “zdravom miksu”, samo će trima ministarstvima upravljati žene: već spomenutra Bernardica Juretić, Nada Šikić koja će voditi Ministarstvo rada i socijalne skrbi te Dubravka Jurlina Alibegović kojoj bi trebalo pripasti Ministarstvo uprave. 

Sjednica Sabora na kojoj će se izglasavati povjerenje Vladi i famoznoj “powerpoint” prenzentaciji Tihomira Oreškovića zakazana je za petak, 22. siječnja u 9.30.  

Objavljeno
Objavljeno

Povezano