Bourdieu o ukusu

Bourdieovo kapitalno djelo Distinkcija: Društvena kritika suđenja odsad je dostupno na hrvatskom jeziku u izdanju Antibarbarusa.

pripremio:
Ante Jerić
Pierre_Bourdieu_630
Distinkcija pruža sociološki pogled na pitanje ukusa budući da Bourdieu pokušava dokazati da je ukus društveno određen. S tim ciljem on prvo gradi predodžbu društvenog prostora, a zatim objašanjava kako po njegovu mišljenju društvena pripadnost određuje životni stil. Ovu teoriju potom primjenjuje na analizu ukusa u području umjetnosti, prehrane i strategije podjele društva. Ukus kao temeljna kategorija Bourdieove analize pokazuje se ne samo kao posljedica klasne raslojenosti društva, već kao i njezin preduvjet. On je jedan od determinizama koji upisuje svoj odraz u temeljne dispozicije habitusa i na taj način određuje djelovanje društvenih aktera. Može poslužiti kao primjer kako klasna raslojenost nije određena samo razlikama u socijalnom i ekonomskom kapitalu, već i kulturnim kapitalom, manje očitim mehanizmom u službi društvene i kulturne reprodukcije. 

Koncept distinkcije je, kako kaže Vjeran Katuranić u svojoj recenziji, “toliko korišten od brojnih drugih autora da se koji put može smatrati sinonimom za Bourdieuovu sociološku interpretaciju kulture. A korišten je zbog zasnovanosti, ali i očigledne provokativnosti, Bourdieuova argumenta, zapravo čitave sile argumenata, o tome da profinjeni ukus i ostala obilježja pripadnika visoke kulture ne predstavljaju skoro više ništa drugo nego njihovo sredstvo odvajanja od donjih društvenih klasa. Drugim riječima, naši su ukusi u konačnici određeni našim društvenim porijeklom, i razlike se u tom pogledu teško mogu smanjiti ili poništiti putem (re)socijalizacije, obrazovanja i sličnih oblika kompenzacije koje pružaju moderna demokratska društva.”

Distinkcija predstavlja jedan od vrhunaca suvremene društvene i humanističke znanosti i nezaobilaznu referencu u istraživanjima odnosa između društva i kulture te visokoškolskom i popularnom obrazovanju na području društva, kulture, umjetnosti pa i ekonomije. Za hrvatski prijevod zaslužna je Jagoda Milinković. 

Pierre Bourdieu (1930-2002) je bio francuski sociolog, antropolog i filozof, jedan je od najutjecajnijh društvenih znanstvenika prošlog stoljeća. Nakon studija filozofije na elitnoj visokoj školi u Parizu, École normale supérieure, radio je kao nastavnik i potom kao znanstveni novak na Filozofskom fakultetu u Alžiru, kasnije u Parizu i Lilleu. Od 1981. Bourdieu je bio redovni profesor sociologije na renomiranom Collège de France.  Njegovi spisi O televiziji prodani su u 100.000 primjeraka, a ništa lošije nisu prošle niti knjige poput La Misère du monde (1993), Homo Academicus (1984) i La Noblesse d’État (1989). Bourdieu je odlikovan najprestižnijom nagradom na polju znanosti, Médaille d’or du Centre National de Recherche Scientifique (CNRS). Najpoznatiji je postao po svojoj knjizi Distinkcija, koju je objavio 1979, a u kojoj analizira francusku kulturu ukusa, habitus i fine razlike među društvenim klasama. 

Izvor: IFZ
Objavljeno
Objavljeno

Povezano