Billboard između reklame, javnog prostora i umjetnosti

Standardno oglasno mjesto u javnom prostoru Zagreba ujedno je i medij umjetničkog rada i svojevrsna tema izložbe Ploha/Površina.

duska_boban_480
“U postizborno vrijeme u urbanom krajoliku politiku ćemo nakratko odmijeniti umjetnošću, propitujući prostor otvoren između govora u prvom licu (i autora i promatrača), reklamnog prostora i javnog prostora ulice (avenije, bulevara) grada u kojima različiti programi i mjerila (S, M, L, XL) arhitekture egzistiraju jedni pored drugih unutar urbane mreže protkane reklamama, neonskim znakovima, transportnim nadvožnjacima i zelenim pasažima koji kontekst izložbe čine redundantnim”, ističu organizatori serijala Ploha/Površina.
Izložba Duške Boban i Marka Tadića odgovor je ili, čak, reakcija umjetnika na iskustvo grada koji se stalno mijenja i oblikuje. Izložba se mogu pogledati iz vizure vozača, pa i putnika u tramvaju na lokaciji u Držićevoj ulici, odnosno isključivo prolazeći mimo u vožnji na lokaciji u Heinzelovoj ulici. Radi se o, ističe se u najavnom tekstu izložbe, “donedavnoj, bivšoj, i novoj istočnoj granici zagrebačkog središta, između kojih se događa smjena industrijske produktivne zone onom poslovnih i trgovinskim objektima”. 
Segment Urbani život još nije počeo autorice Duške Boban otvoren je tako na lokaciji “Heinzelova, razdijelni zeleni pojas – sjeverno od Nove Branimirove do Zvonimirove ulice”, a onaj Marka Tadića, We used to call it: the Moon!, na lokaciji “Držićeva – kod Branimirove”. Ploha/Površina bit će vidljiva od 6. do 12. prosinca. 
Kustosica serijala Ploha/Površina je Silva Kalčić, a projekt je nastao u organizaciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII). Serijal su omogućili Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Gradski ured za prostorno uređenje i graditeljstvo.
Prvi dio serijala izveden je u suradnji sa Studentskim centrom Zagreb na lokaciji Savska 25. U njemu su sudjelovali umjetnici Darko Fritz, Vlasta Delimar, Sandro Đukić, Igor Grubić, Vlado Martek, Predrag Dubravčić, Sofia Silvia Potočki i japanska fotografkinja Ikuko Maeda.
Izvor: UIII

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano