Bez dlake na jeziku

Zbirka intervjua pjesnikinje i kritičarke Darije Žilić naslovljena Paralelni vrtovi upravo je izašla iz tiska.

darija_zilic_480
Autorica je, kako se ističe u popratnom tekstu uz izdanje, napravila, dijelom i objavila na internet portalima  ili u različitim časopisima i revijama, više od 50 razgovora sa današnjim književnim, pjesničkim i multimedijalnim umjetnicima i umjetnicama, čime je de facto proizvela jedan izuzetan prikaz, odnosno presjek stvaralaštva mladih umjetnika i umjetnica danas u Hrvatskoj, i u susjednim nam zemljama.

Osnovna karakteristika ovih intervjua jeste njihova raznolikost u pogledu izbora tema (i time sugovornika i sugovornica), te pokušaj da se kroz razgovore problematizira kulturološki trenutak u zajednici.

Pri tome je autorica “bez dlake na jeziku” kada se radi o tretiranju bolnih, osjetljivih kulturoloških tema, odnosa na kulturnoj sceni, odnosa države i institucija prema stvaralaštvu, posebice mladih umjetnika. Žilić otvoreno  i snažno zagovara i promiče poeziju i prozu pojedinih umjetnica/umjetnika, posve sigurna u njihovu kvalitetu, i u tom smislu ova knjiga može predstavljati putokaz, vodič u tu kvalitetu za one koji nisu sasvim u tijeku umjetničkih  događanja.

Ovdje u svakom slučaju imponira što na našoj kulturnoj sceni djeluje kritičarka koja strastveno zagovara istinske vrijednosti u literaturi, brani umjetničko viđenje svijeta, a da se u isto vrijeme ne libi kritizirati nazadnost, nadmenost i izvještačenost koje pokušavaju prodrijeti u “kriterije kulturnog”.

U knjizi izdanoj u nakladi opatijske kuće Shura se, među ostalima, nalaze razgovori sa Šejlom Šehabović, Majom Solar, Dubravkom Ugrešić, Svetlanom Slapšak, Igorom Grbićem, Ivanom Radenkovićem, Jasminom Tešanović, Mariom Kopićem, Mirelom Holy, Jovicom Aćinom, Nelom Milijić, Adrianom Zaharijević, Dubravkom Đuric i Anom Božičević.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano