Besplatni Walden

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novi besplatni klasik - Walden Henryja Davida Thoreaua.

hd_thoureau_walden_480
Prijevod knjige potpisuje Dinko Telećan, a objavljena je u suradnji sa zagrebačkim DAF-om. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno 128 naslova. 
Walden (izvorno objavljen kao Walden; ili, Život u šumi) transcendentalista Henryja Davida Thoreaua jednim je dijelom osobna deklaracija o neovisnosti, društveni eksperiment, putovanje u duhovno otkriće, satira, te priručnik za samopouzdanje. Objavljeno 1854. godine, to djelo detaljno opisuje Thoreauova iskustva tijekom dvije godine u kolibi koju je izgradio u blizini jezera Walden Pond, usred šume u vlasništvu njegovog prijatelja i mentora Ralpha Walda Emersona, u blizini Concorda, Massachusetts. Thoreau nije namjeravao živjeti kao pustinjak, jer redovito je primao posjetitelje i uzvraćao njihove posjete. Prije se želio izolirati od društva kako bi ga mogao objektivnije shvatiti. Jednostavan život i samodostatnost bili su drugi Thoreauovi ciljevi, a cijeli je projekt bio nadahnut transcendentalnom filozofijom, središnjom temom razdoblja američkog romantizma. Kako je Thoreau objasnio u svojoj knjizi, njegova koliba nije se nalazila u divljini već na rubu grada, oko dvije milje od njegovog obiteljskog doma. To klasično djelo nije sve do 2006. postojalo u hrvatskom prijevodu, a objavljivanjem besplatne elektroničke knjige postat će dostupno još široj čitateljskoj publici.
Henry David Thoreau (1817.-1862.) američki književnik, jedinstven pjesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Thoreau je rođen, umro je i proživio najveći dio života u Concordu, u državi Massachusettsu, gdje je počela Američka revolucija protiv britanske vlasti. Obrazovan je na Harvardu, bio je veliki čitač – na pet jezika – u rasponu od klasične književnosti i indijske i kineske filozofije, preko putopisa i pripovijesti o prvim američkim naseljenicima, do djela o flori i fauni regije u kojoj je rođen. Bio je pod snažnim utjecajem svojega prijatelja Ralfa Walda Emersona i njegove filozofije individualizma. Pripadao je transcendentalistima, skupini kvazi-mističnih progresivnih mislilaca koji su 1830. godine u Concordu pokrenuli drugu revoluciju – revoluciju američke društvene i vjerske misli. Aktivno je sudjelovao i u onodobnim političkim i etičkim raspravama u kojima se iskristalizirao kao izričiti protivnik politike federalne vlade, posebice njezina ekspanzionističkoga rata protiv Meksika i odbijanja Kongresa da donese zakon protiv ropstva na jugu Amerike. Njegov ogled Građanski neposluh postat će nadahnuće za nenasilne pobunjenike dvadesetoga stoljeća. Knjiga Walden zasniva se na njegovu iskustvu života provedenoga uz jezero Walden, gdje je proveo razdoblje od 1845. do 1847. u kolibi koju je sam sagradio, pokazujući koliko civilizacija raskida bitnu i živu vezu između čovjeka i prirode.
Tijekom prvih devet mjeseci 2011. godine DPKM je objavio na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige godine šest novih naslova. Od šest objavljenih naslova, samo su tri još uvijek dostupna u tiskanom obliku. U istom razdoblju besplatne elektroničke knjige čitalo je 103.469 posjetitelja, sedam posto više nego u prvih devet mjeseci 2010. godine..
Tijekom prva tri tromjesječja 2011. godine objavljene su četiri pjesničke zbirke (Dok prelazim asfalt Krešimira Mićanovića, Anđeli u koroti Ivana Hercega, Glasovne promjene Damira Šodana i Underground Roberta Roklicera), jedan roman (Ekskurzija Nevena Ušumovića) i jedna zbirka književnih prikaza (Utočište od riječi Božidara Alajbegovića).
DPKM planira do kraja 2011. godine objaviti još tri nova naslova: Krila u koferu Borisa Becka, Slijeganje ramenima Tvrtka Vukovića i Snagu utopije Dražena Šimleše.
Izvor: DPKM

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano