Arhiviranje suvremene hrvatske književnosti

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom prvog kvartala 2011. godine četiri nova naslova.

elektronicke_knjige_480
Sada je čitateljima dostupno ukupno 125 naslova, a od četiri objavljena naslova, samo su dva još uvijek dostupna u tiskanom obliku. U istom razdoblju besplatne elektroničke knjige čitalo je 38 tisuća posjetitelja.
Tijekom prvog kvartala 2011. godine objavljene su tri pjesničke zbirke – Anđeli u koroti Ivana Hercega, Glasovne promjene Damira Šodana i Underground Roberta Roklicera – te zbirka književnih prikaza Utočište od riječi Božidara Alajbegovića.
Pitanje zašto objavljuju besplatne elektroničke knjige, poručuju iz DPKM-a, gotovo se neizostavno pojavljuje u svim razgovorima o projektu Besplatne elektroničke knjige, a odgovor na isto ponudio je jedan od autora čiji su naslovi objavljeni u okviru projekta. Radi se o Damiru Šodanu, pjesniku, prevoditelju, dramskom piscu i priređivaču nedavno objavljene antologije suvremene hrvatske “stvarnosne” poezije, naslovljene Drugom stranom. Njegove Glasovne promjene, objavljene u tiskanom obliku 1996. godine, proglašene su jednom od najboljih pjesničkih knjiga te godine i najnovije su izdanje DPKM-a.

“Internetski projekt ‘Besplatne elektroničke knjige’ već godinama je jedan, ako ne i jedini, sustavan način virtualnog arhiviranja suvremene hrvatske književnosti i već samim tim ne da samo da je vrijedan, nego je i esencijalan način očitovanja brige za očuvanje i propagiranje suvremene hrvatske književnosti”, piše Šodan i dodaje: “Budući da smo izloženi sve većoj tržišnoj i medijskoj kulturnoj agresiji koja prijeti posvemašnjom uravnilovkom, ako već ne i entropijom kad je u pitanju estetička valorizacija knjige u suvremenom hrvatskom društvu, funkcija koju BEK obavlja time biva još važnija jer je projekt nastao (i opstao) kao mjesto dodatnog filtriranja, usustavljivanja i promišljanja hrvatske književnosti, mimo ponekad suhoparnih i taksonomično nastrojenih akademskih sistematizacija. BEK je tako na vitalan i kreativan način doprinio ‘korigiranju’ hrvatskog književnog kanona, takorekući en passant, jer ovdje nije riječ o nasilnom ‘historiziranju’, nego o dobrodošlom reaktualiziranju suvremene književnosti, pri čemu se pojedinim izdanjima omogućuje da (do)žive i drugi književni život, mimo onog ‘bibliotečno-zagrobnog’ kakav im je maltene žanrovski otpočetka zagarantiran. I upravo bi taj drugi život knjiga na internetu, virtualan ali interaktivan i last but not least – besplatan, mogao po svoj prilici dugoročno itekako doprinijeti dugovječnosti knjige kao medija koja i po izmještanju iz Guttenbergove galaksije pokazuje da je dovoljno žilav fenomen koji bez problema opstaje i u novim, radikalnim uvjetima u kojima je lišen čak i svoje fizičke, prostorne prisutnosti. Mišljenja sam da će tek narednih godina, kad se stvori poveća kritčna masa izdanja dostupnih na stranicama BEK-a, taj projekt pokazati svoju pravu vrijednost koju u ovom trenutku možda svi u dovoljnoj mjeri i ne prepoznaju”. 

DPKM planira u 2011. godini objaviti još šest novih naslova: Dok prelazim asfalt Krešimira MićanovićaKrila u koferu Borisa BeckaSlijeganje ramenima Tvrtka VukovićaSnagu utopije Dražena ŠimlešeEkskurziju Nevena Ušumovića i Walden Henryja Davida Thoreaua

Izvor: DPKM
Objavljeno
Objavljeno

Povezano