Arhivima protiv zaborava

"Archive as Practice", projekt posvećen istraživanju nezavisne kulture i suvremene umjetničke produkcije u regiji, ulazi u završnicu serijom javnih razgovora u Prištini, Beogradu i Zagrebu.

piše:
Vatroslav Miloš
skener_mama_630FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt

Piše: Vatroslav Miloš

Archive as Practice nastavak je projekta Abeceda nezavisne kulture u kojemu — uz podršku regionalne platforme za kulturu Kooperativa — partnerski sudjeluju organizacije SEEcult.org iz Beograda, SCCA iz Ljubljane, Kulturtreger (Booksa) i Kurziv (Kulturpunkt) iz Zagreba i Qendra Multimedia iz Prištine. Posvećen intezivnom istraživanju nezavisne kulture i suvremene umjetničke produkcije u regiji, projekt prema svom završetku ide serijom javnih razgovora o “preispitivanju perspektiva arhiviranja video umjetnosti u regiji, uzimajući u obzir specifičnosti svake sredine i potrebu razmene znanja i iskustva” koji se održavaju u Prištini, Beogradu i Zagrebu od 28. studenog do 2. prosinca.

Prvi u seriji razgovora održan je 28. studenog u Prištini, gdje su — uz direktora filmske kuće Kosovafilmi Ganija Mehmetaja i Ajetu Zogaj iz Narodne biblioteke Kosova te predstavnika beogradskog SEEculta — Dunja Kučinac iz Kulturtregera i Matija Mrakovčić iz Kurziva prezentirale rad zagrebačkog Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. Nastavak slijedi 30. studenog u beogradskoj galeriji Remont, razgovorom u kojem sudjeluju Luka Polutnik iz Centra za suvremenu umjetnost SCCA-Ljubljana te beogradski umjetnici Isidora Ilić iz umjetničkog dua Doplgenger i Zoran Popović, jedan od ključnih aktera nove umetničke prakse u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

“Tema video umetnosti, kao specifičnog vida savremene umetnosti”, ističe se u najavi razgovora u sklopu projekta Archive as Practice, “otvara pitanje mogućnosti i uslova njenog arhiviranja, te dostupnosti široj publici. U razgovorima će biti reči o zbirkama video umetnosti u specijalizovanim institucijama, njihovom stanju i zaštiti, modelima saradnje umetnika i institucija, dostupnosti video zbirki za dalja istraživanja, načinima na koje umetnici čuvaju vlastite radove ili koriste postojeće zbirke video umetnosti u svom radu”.

Posljednji u ovom nizu razgovora održava se 2. prosinca u književnom klubu Booksa, ujedno i središtu Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, u kojemu će o “arhivu kao praksi” govoriti voditeljica izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza Diana Nenadić, Gani Mehmetaj, Luka Polutnik, Isidora Ilić i multimedijalni umjetnik Igor Grubić

Arhivi koji pokušavaju dokumentirati vaninstitucionalna strujanja, prakse, ideje i pokrete daju širu sliku od službenih narativa i predanim radom historizacije odozdo pokušavaju očuvati ono što bi inače moglo (po)ostati zaboravljeno. Za početak, možete zaroniti u naš internetski arhiv tih strujanja, praksi, ideja i pokreta koji se odvijaju na nezavisnoj kulturnoj sceni od 1990-ih naovamo.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano