Arhitektura kao protagonist

Program MSU-a Kino umjetnika u Zagrebu predstavlja austrijsku umjetnicu Ursulu Mayer.

Ursula_Mayer_630

Ursula Mayer vizualna je umjetnica koja radi prvenstveno u mediju filma te u svojim radovima razotkriva kodove kinematografije i elemente filmske naracije kao konvencije. U prizorima kroz koje gradi filmske radove angažira specifičan imaginarij stiliziranih scena, na rubu fikcije, sjećanja ili sna, dok kao protagoniste svojih radova uključuje fikcionalne i stvarne (povijesne) likove. Posebni je naglasak ovdje na lepezu ženskih likova koju čine Meret Oppenheim, Josephine Baker ili Dora Maar u filmu The Lunch in Fur koji otvara program filmova Kino umjetnika, 19. prosinca posvećenog umjetnici Ursuli Mayer, koji je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti pripremila kustosica Branka Benčić. Uz ovaj film, publika će također moći pogledati “dvokanalno šesnaestmilimetarsko filmsko putovanje antičkom skulpturom i antičkom mitologijom” Last Hours of Ancient Sunlight, filmove The Crystal Gaze, Interriors, Trilogy – Portland Place 33, Keeling House, Villa Mairea, premijerno i novi film Gonda te će moći razgovarati s umjetnicom koja će prisustvovati projekcijama.  

 

Ursula Mayer, Interiors

Povijesni predtekst, različite epohe i elementi arhitekture tvore ključne elemente oko kojih se formira značenje radova Ursule Mayer. Među njima upravo arhitektura zauzima značajno mjesto i kao da postaje važan protagonist njezinih radova – to je kuća arhitekta Ernoa Goldfingera sa skulpturama Barbare Hepworth u Interiors ili londonski Eltham Palace u The Crystal Gaze, a arhitekturi je posvećena i Trilogija – Portland Place 33, Keeling House, Villa Mairea.  Radovi Ursule Mayer artikuliraju specifičnu međuigru, odnosno interakciju pokreta kamere, jezika filmskih izražajnih sredstava, protagonista i prostora (arhitekture), angažirajući arhitekturu kao nositelja performativnih značenja. Program će predstaviti presjek radova Ursule Mayer realiziranih posljednjih pet godina, do posljednjeg filma Gonda mješavine žanrova, polusatnog kaleidoskopskog kolaža koji očarava i zbunjuje, a nastao je prema predlošku Ayn Rand

 

Ursula Mayer, The Lunch in Fur

Ursula Mayer rođena je u Austriji. Živi i radi u Londonu.  Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, a magistrirala na Goldsmiths College u Londonu. Dobitnica je nagrade Otto Mauer, boravila je na rezidenciji ISCP International Studio and Curatorial Program u New Yorku. Izlagala je na velikom broju skupnih i samostalnih izložbi, filmskih festivala i manifestacija suvremene umjetnosti internacionalnog karaktera. 

Kino umjetnika je novopokrenuta programska aktivnost kojom će zagrebački MSU predstavljati suvremene umjetnike i njihove filmske opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Cilj programa jest predstavljanje recentne filmskih i video radova izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla. 

KP / Izvor: MSU 

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano