25FPS: Mogućnosti filmskog jezika

Ovogodišnji 25 FPS u svom zagrebačkom formatu traje četiri, umjesto dosadašnjih šest dana.

lei_sauvin_reciklirano_630

Numerologija kaže da devetka simbolizira hrabrost, borbenost i energičnost. Vjerovali brojkama ili ne, trebalo je hrabrosti, borbenosti i energičnosti u devet godina ustoličiti jedan od cjenjenijih i relevantnijih europskih festivala posvećenih eksperimentu, avangardi i umjetničkom filmu. Novost ovogodišnjeg Festivala 25 FPS jest decentralizacija pa u svom zagrebačkom formatu traje četiri, umjesto dosadašnjih šest dana, odnosno počinje u 26. rujna i traje do 29. rujna. U ponedjeljak 30. rujna i u utorak 1. listopada dio programa prikazuje se u riječkom Art-kinu Croatia, a festivalski krug zatvara se u subotu 5. listopada projekcijama pobjedničkih filmova u zagrebačkom kinu Tuškanac. 

Programska orijentacija festivala ostaje ista. Festival 25 FPS nastavlja prikazivati nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, koji nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma. 

Ovogodišnja konkurencija broji 26 filmova koje su selektorice i organizatorice Festivala 25 FPS, Marina Kožul i Sanja Grbin, izabrale između pristiglih 1.537 radova. Odabranih 26 radova svojevrsni je vrh nove eksperimentalne filmske i video produkcije koji s ostatkom programa novijeg datuma pruža prilično detaljan uvid u izuzetno živu i dinamičnu produkciju u kojoj se trenutno događaju mnoge promjene – medij se mijenja, žanrovi i rodovi mutiraju, što je dinamika koju festivalske selektorice prate znatiželjno i s nemalom dozom uzbuđenja. 

Posjetitelji devetog 25 FPS-a u konkurenciji će prepoznati i popratiti nove preokupacije festivalskih znanaca poput autorice Mati Diop koja se po treći put prikazuje u Zagrebu, a ove će godine osobno predstaviti najnoviji film Tisuću sunaca (“Mille soleils”), dobitnik Grand Prixa na festivalu FIDMarseille, ili autora Johanna Lurfa, jednog od 25 FPS-ovih dobitnika Grand Prixa, koji stiže u Zagreb s novim radom Izviđanje (RECONNAISSANCE”). U konkurenciji je i reprezentativan broj predstavnika tradicionalno jakih središta eksperimentalne scene – Japana, Francuske, Engleske, Nizozemske, Austrije i Amerike. Uz bok s dinamičnim proizvođačima filmskih i video eksperimenata ove se godine našla i Hrvatska s čak tri rada te s jednim radom nastalim u hrvatsko-srpskoj produkciji. Sve dinamičniju i kvalitetniju domaću produkciju u konkurenciji Festivala 25 FPS predstavljaju radovi Ane Hušman (Razglednice), Tomislava Šobana (Najmanji), Borisa Poljaka (Autofokus) te rad autora Dane Komljena, Sitna ptica, nastao u hrvatsko-srpskoj produkciji. Svih 26 naslova tematski su zaokruženi u sedam zasebnih konkurencijskih programa koji će se prikazivati svakodnevno u kinu SC u večernjim terminima.

O najboljim će filmovima odlučivati tročlani festivalski žiri kojeg čine Beatrice Gibson, britanska filmašica i dvostruka dobitnica nagrade Tigar festivala u Rotterdamu, Takashi Makino, japanski filmaš i predstavnik nove generacije japanskih nezavisnih redatelja te dvostruki laureat 25 FPS-a, i Laida Lertxundi, španjolska autorica koja se inspirira tradicijom američke Zapadne obale i radi filmove o najvećem luksuzu današnjice, o emotivno nabijenim trenucima u kojima se naočigled ne događa ništa. Svaki će član žirija dodijeliti zasebni Grand Prix te se predstaviti festivalskoj publici posebno krojenim  programima. Uz Veliki žiri, tročlani žiri hrvatskih kritičara dodijelit će i Nagradu kritike najboljem filmu u natjecateljskom programu. 

Više o programima i gostima u sljedećim tjednima na službenim stranicama festivala.

Izvor: 25 FPS / Fotografija: Lei Lei i Thomas Sauvin, Reciklirano

Objavljeno
Objavljeno

Povezano