Žive bile pa usmjereno piškile

Kroz niz eskapada, anegdota i savjeta o međunožnim područjima, opuštanju anusa i još mnogočemu, stand-up Denice Bourbon je pokazao kako humor može biti lijek, ali i alat za preživljavanje u heteronormativnom svijetu.

FOTO: Sanja Bistričić Srića

prude (noun)

: a person who is excessively or priggishly attentive to propriety or decorum
especially: a woman who shows or affects extreme modesty
Merriam-Webster Dictionary

A slur men brainwashed by porn use to refer to women who have self respect and dignity.
“Ugh, Jenna is such a prude, she wouldn’t let me piss in her mouth OR her pussy.”
by 678402 February 26, 2018; Urban Dictionary

Prva informacija o stand-upu bečke queerfeminističke komičarke i izvedbene umjetnice Denice Bourbon stigla mi je u polusnu u kojem sam krivo pročitala da je riječ o nastupu imena Pride, što me u jeku postizbornog predviđanja ekstremnog zadesničarenja nagnalo na neki čudan uzdah-izdah i kiselu polubezvoljnost. U najavi događaja, koji se odvio u sklopu Kulturpunktovog i SPID-ovog programa Kritička dramaturgija: odučavanje, saznala sam da je riječ o naslovu Prude, iliti Čedna, a za oko mi je zapelo i posljedično otjeralo kiselinu: “Iako je dozlaboga opterećena čednošću, svejedno će podijeliti svoje znanje o ‘podivljaloj labiji’ i ‘disanju anusa’, ali naravno, na pristojan način.” Labija i anus, savršen mamac za odraslo nečedno dijete i slobodan utorak navečer u kalendaru. 

I to jezivo kišovit utorak navečer. Javila se bojazan koja se pojavljuje kišovitim danima – hoće li publika odustati od petljanja s kišobranima i pokušati spriječiti potencijalne slomljene gležnjeve na klizištima? Nije odustala, i naša su se mokra tijela (u čednom smislu) nagurala u simpatičnu podrumsku dvoranicu Crnog mačka u kojem su se preklapali uzvici: “Ima ovdje mjesta! Ima tu slobodan stolac! Ma idem ja na stepenice! Smije se pušit’ dolje?!” Stisnuli smo se, prihvatili činjenicu da ćemo se sljedećih sat-dva uljudno i slučajno dodirivati u prolazu do šanka ili toaleta, posuđivati si upaljače, ali i s nadom da će nam se smjehovi poklopiti, barem par puta.

FOTO: Sanja Bistričić Srića

Miris međunožja kao icebreaker, ali ne onaj radionički

I onda se pojavila Ona. Na scenu je nedramatično stupila mamurna Denice (možda sam naivno zaključila da je mamurna zbog kratke priče o tome koliko je popila u Crnom mačku noć prije – čitaj: možda mamurna, možda baždarena) i svojom je energijom na prvu loptu dala dojam da je tip osobe čiji ćemo razgovor načuti u brzom šopingu u supermarketu i privatno se nasmijati zbog bizarnog sadržaja tog razgovora, ali i tip osobe koja se neće libiti obraniti sebe i svoje društvo razbijenom bocom na afterpartyju, uz popratno psovanje. U najboljem mogućem smislu moja se predodžba obistinila.

Pomalo (zapravo u još manjoj dozi od pomalo) nervozna Denice oborila me s nogu već nakon par minuta “priznanjem” o svojoj uspješnoj tranziciji iz nekadašnje TERF-ice te “blaćenjem” uobičajenih icebreakera svake radionice ikad. Vrlo je brzo na red došao i njen duhoviti komentar na zabranu pušenja u Beču i otkriće (s Balkana sam, sve smrdi po cigaretama, zato uporaba riječi “otkriće”) da se u nepušačkim okruženjima više osjete mirisi znoja, kože, tijela i plinova (zapisala sam si u bilježnicu “prdeca”, zapravo mi je prikladnija ta riječ zato što sam u tijeku pisanja razmišljala o povezivanju riječi “prdec” i “prude” u “prudec”).

FOTO: Sanja Bistričić Srića

Do tog trena pitoma atmosfera prigušenog i pomalo pristojnog smijeha rasplinula se u komadiće kada je Denice napravila odvažnu prvu interakciju s publikom, pitajući da dignu ruke oni koji su se nekad zapitali je li taj miris koji osjete zapravo miris vlastitog međunožja. Nećemo se lagati – ponekad jest (makar za hrabar dio publike). Nakon dizanja ili skrivanja ruke, metaforički smo zasukale_i rukave i kao masa se odlučili prepustiti diskutabilno čednim, ali sigurnim rukama Denice Bourbon. Njena čednost izvirila je u dijelovima posvećenima nelagodi koju osjeća u prisustvu muških bradavica ili u situaciji kada je prvi put upitana što voli seksualno, što mi se naposljetku učinilo neobičnim – više u nastavku zašto.

Sestrine izlučevine & Judita iz vagine

Kao osobni favorit izdvojila bih priču o tome kako ju je jedna brazilska umjetnica tetovirala svojim spolnim organom (pokušala sam naći internetski zapis o tome, ali mi je izbacilo “Nikita Denise Fucking In The Floor With Her Tattoos” pa ćete mi vjerovati na riječ). Denice je htjela imati tetoviranu svoju najdražu sliku, jedan od prikaza Judite s Holofernovom glavom autora Lucasa Cranacha Starijeg, ali je ispala neidentificirana mrlja. Jer ipak, rad nije rađen mašinicom koja je bila u ruci, već u vagini. 

FOTO: Sanja Bistričić Srića

U najavi događaja također me zaintrigirala misao “(…) ona čvrsto vjeruje da mikrofon nosi veliku odgovornost i zato voli koristiti svoje vrijeme na pozornici da bi davala dobre savjete”, a jedan od tih savjeta je da opuštanje anusa pomaže s bolovima u donjem dijelu leđa. S motivacijom vjerodostojnog life coacha uvjeravala nas je da uistinu pomaže te da samo moramo stisnuti i odagnati strah da ćemo prdnuti dok to radimo. Živi bili pa vidjeli, pritom ne prdnuli? Nastavila je u tom nevinom šeretskom tonu i ispričala nam o svojoj odluci da ode na deset dana meditacijskog silent retreata na kojem je vragolasto provocirala ostale tihe suputnike, bilo to pijenjem kave nakon 18 sati ili pušenjem cigareta na propuhu s mokrom kosom. U kontekstu savjeta uslijedio je lagani upliv u intimna, međunožna područja, s “ajme, da, stvarno” primjedbom o nepredvidljivosti mlaza vaginalnog mokrenja i odgonetnućem: usne se pomiču. Demonstrirala nam je (prstima u zraku) što napraviti za uspješno ciljanje. Žive bile pa usmjereno piškile?

FOTO: Sanja Bistričić Srića

Heteronormativnost i patrijarhat tek su nakon spomenutih eskapada i anegdota eksplicitno došli na red, u pitanju možeš li kontrolirati pokrete penisa kao što možeš kontrolirati pokrete prstiju (svojevrsni i vrlo jasni nod to the lesbians), u reklami za trimere za muškarce sa sloganom Your balls will thank you, urnebesnom usporedbom straight pridea s beskonačnim koncertom Eda Sheerana i izjavom: “I have straight friends“.

Svoj nastup završila je bisom i zabavnom pričom o egzibicijama na festivalu, ali ga je originalno “zakucala” pričom o sestrinom desetosatnom porođaju dok je cijelo vrijeme u pozadini svirao Pearl Jam, nezgodicom u kojoj je neka porođajna tekućina završila na njenom licu i savršenom čednom izjavom: I’ve had my sister’s cunt on my face.

FOTO: Sanja Bistričić Srića
Objavljeno
Objavljeno

Povezano