Autokracija sveučilišta

Senat i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pripremaju teren za pobjedu na izborima za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

filozofski_je_nas_630

Pravno gledano, na Sveučilištu u Zagrebu i njegovim sastavnicama, kao što smo već pisali, vlada stanje koje bi se moglo opisati tek kao stanje kaosa: na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upravne su instance oktroirane, a procedura i propis, dobra praksa i vladavina prava izvrgnuti ruglu. Izbori za tamošnji Studentski zbor protustaturno su proglašeni ništavnima i studentski predstavnici iz Vijeća fakulteta uklonjeni, a u njega ubačeni “obnašatelji dužnosti prodekana” koje je, opet protustatutarno, imenovao rektor. Članovi Inicijative članova Vijeća Filozofskog fakulteta i njihovih zamjenika potpuno legitimno opstruiraju rad Vijeća, ne želeći mu priznati ingerencije bez sudjelovanja studentskih predstavnika, a obnašatelj dužnosti dekana, pozivajuću se na odluku o poništenju izbora za Studentski zbor, odbija sazvati Vijeće jer zna da neće moći osigurati kvorum. Sve se to odigrava naočigled Ministarstva znanosti i obrazovanja koje ruke pere pozivajući se na autonomiju sveučilišta, dok zapravo isto to sveučilište prepušta autokraciji zainteresiranih pojedinaca. Oni su izlaz iz situacije u svoju korist pronašli u ponavljanju izbora za Studentski zbor. Unatoč tome što, kako je rekao Ivo Josipović u svojstvu profesora na Katedri za Kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, ovaj postojeći ima “izborni legitimitet i pravno i statutarno” te da je u slučaju eventualnih proceduralnih propusta “odgovoran dekan, a ne Senat ili rektor”.

Željko Holjevac, obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, prošloga je tjedna na sastanku obavijestio predstavnike svrgnutog Studentskog zbora FF-a da će Senatu Sveučilišta u Zagrebu “predložiti članove izbornog i žalbenog povjerenstva iz profesorske kvote, a Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu predložit će članove iz studentske kvote, kao i članove biračkog odbora koji čine isključivo studenti”. Opet, unatoč tome što o članovima povjerenstava iz profesorske kvote prema Statutu odlučuje Fakultetsko vijeće na prijedlog dekana, kao i da o članovima povjerenstava iz redova studenata odlučuje Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u kojemu – otkako su poništeni izbori i onemogućen im je rad – nema predstavnika Filozofskog fakulteta. Na kolegijalnu molbu – koju su u ime studentskih predstavnika Filozofskog fakulteta i Vijeća studenata uputili sveučilišnom Zboru i kojom su tražili da budu uključeni u proces predlaganja studenata za izborna tijela – dobili su negativan odgovor.

“Sveučilišni Studentski zbor je na svoju ruku, privatnim kanalima, bez participacije ijednog legitimno izabranog studentskog predstavnika Filozofskog fakulteta, potpuno netransparentno i samovoljno izabrao studente koji će sjediti u izbornim tijelima, rukovati izbornim materijalom, biračkom kutijom te je spremati preko noći u dekanat (izbori traju dva dana). Sveučilišni je Zbor pritom u potpunosti isključio ikakav vid demokratske volje studenata Filozofskog fakulteta kojih se izbori isključivo tiču”, ističe se u priopćenju Studenskog zbora Filozofskog fakulteta.

Kako upozoravaju studentski predstavnici s Filozofskog fakulteta, još uvijek nije moguće podnijeti kandidature, a rok je njihovu predaju je – s obzirom na to da su izbori zakazani za 22. i 23. studenog – u petak, 11. studenog. Također, dodaju, do sada nisu objavljeni niti poziv niti obrazac za prijavu promatrača na izborima.

“Takvu samovolju Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu smatramo krajnje sramotnom i neprihvatljivom, jednako kao i način i razloge raspuštanja Studentskog zbora Filozofskog fakulteta. Izbore u startu smatramo kompromitiranima, ne samo zbog toga što je još uvijek u tijeku upravni nadzor nad odlukom Senata o raspuštanju Studentskog zbora, nego i zbog upravo navedenog beskrupuloznog nametanja u tajnosti izabranih studenata u izborna tijela za ponovljene izbore za Zbor”, dodaje se u priopćenju Studenskog zbora Filozofskog fakulteta.

S obzirom na to, kako je u kratkoj objavi istaknuo plenum Filozofskog fakulteta, da su “Senat i sveučilišni Studentski zbor instalirali mladež HDZ-a u povjerenstva za izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta”, ovo su tek posljednji u nizu koraka kojima se studentima, ali i profesorima, pa čak i upravnim tijelima Filozofskog fakulteta, onemogućuje pravo na participaciju u odlučivanju i pristup relevantnim informacijama. Krše se procedura, statutarne i pravne odredbe, zamagljuje ono što bi trebalo biti transparentno i, na kraju krajeva, uspostavlja autokracija tamo gdje bi trebala vladati autonomija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano