Propitati i unaprijediti postojeći model

Na konferenciji za medije predstavljen je poziv za Participativnu Pogonovu sezonu u sklopu projekta Svi za Pogon - Pogon za sve!.

presica_pogon_630

Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade je ustanova u kulturi utemeljena na modelu civilno-javnoga partnerstva, a koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb. Pogon je otada nezaobilazni prostorni resurs za programe nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, koji godišnje ugosti oko 100 javnih programa koje prati više od 10.000 posjetitelja. Povodom otvaranja javnog poziva za Participativnu Pogonovu sezonu, jednu od prvih aktivnosti u sklopu projekta Svi za Pogon — Pogon za sve!, organizirana je konferencija za medije, 31. siječnja u Pogonu Mislavova.

Projekt Svi za Pogon — Pogon za sve!, kojim se obilježava deset godina od osnivanja ove jedinstvene institucije, ima za cilj unaprijediti postojeći model sudioničkog upravljanja te u obrazovne, istraživačke, kulturne i promotivne aktivnosti uključiti sve one koji Pogon koriste ili njime upravljaju. Projekt i aktivnosti u sklopu njega predstavile su Sonja Soldo, zamjenica ravnateljice Pogona, Antonija Letinić, zamjenica predsjednice Saveza udruga Operacija Grad, te Matea Munitić Mihovilović, voditeljica-koordinatorica programskih aktivnosti u Pogonu.

Na konferenciji za medije Sonja Soldo iznijela je kratku povijest borbe kulturnih radnika i organizacija mladih i za mlade za ovaj važan prostorni resurs nezavisne kulture i kulture mladih te istaknula da bi projekt Svi za Pogon – Pogon za sve! trebao unaprijediti postojeći model upravljanja Pogonom. Prototip novog modela upravljanja u kulturi koji je inaugurirao Pogon zasnovan je na horizontalnoj strukturi i podijeljenoj odgovornosti jedinice lokalne samouprave i civilnog društva. “Suradnja organizacija civilnog društva, zaposlenika jedinica lokalne i regionalne samouprave i kulturnih ustanova te građana koji su-kreiraju i konzumiraju kulturne i umjetničke programe, usmjerena je na sagledavanje postojećeg modela uspravljanja, testiranje njegove nadogradnje i edukaciju o primjerima dobre prakse na temelju vlastitog iskustva i europskih praksi”, rekla je Soldo.

Antonija Letinić, zamjenica predsjednice Saveza udruga Operacija Grad te koordinatorica projekta, istaknula je da je projekt nastao iz potrebe da se propita i unaprijedi postojeći model upravljanja i odlučivanja. “Pokazalo se da razumijevanje tog modela nije dovoljno razvijeno, a koristi koje takvo partnerstvo donosi nisu vidljive ni adekvatno promovirane. Isto tako, recentna istraživanja pokazuju i kako građani sve više gube interes za sudjelovanje te kako participativna politička kultura nije naročito razvijena. Deset godina nakon osnivanja Pogona, model sudioničkog upravljanja potrebno je ocijeniti i unaprijediti, a potrebe uključenih dionika nanovo istražiti”, istaknula je Letinić.   

Projekt je koncipiran kroz tri programska elementa: strukturiranje postojećih znanja i praksi te njihov transfer na uključene dionike, potom provođenje istraživanja, mapiranja i analize postojećih modela civilno-javnog partnerstva te, zaključno, testiranje samih praksi i metoda participacije što se primarno odnosi na Pogonove aktivnosti.

Njih je predstavila Matea Munitić Mihovilović, voditeljica-koordinatorica programskih aktivnosti, koja je najavila danas objavljen poziv za dodjelu besplatnih termina i podršku javnim programima u 2019. godini, u sklopu Participativne Pogonove sezone, otvoren 31. siječnja. Poziv je namijenjen udrugama, organizacijama, neformalnim grupama i pojedincima koji djeluju u području suvremene umjetnosti i kulture. Odabrat će se maksimalno pet javnih programa koji će se realizirati u periodu od rujna do prosinca 2019. u Pogonu Jedinstvo. Pogon će odabranim javnim programima dodijeliti besplatne termine i osigurati podršku u produkciji i promociji u vrijednosti do 10.000,00 kuna po programu. Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2019. godine, a programe će odabrati komisija koju čine dva zaposlenika Pogona, jedna osoba iz koordinacije projekta u SU Operacija Grad te članice SU Operacija Grad, koje će također biti odabrane putem poziva.

Pogon će u lipnju u suradnji s građanima i organizacijama civilnog društva prirediti i Jedinstvenu vrtnu zabavu, a u drugoj polovici 2019. radionicu pripreme i provedbe participativnih kulturnih i umjetničkih programa. Za planiranje i provedbu ovih aktivnosti Pogon je zaposlio tri nove osobe: voditeljicu-koordinatoricu programskih aktivnosti, voditelja-koordinatora tehnike i tajnicu-administrativnu referenticu. 

 Projekt Svi za Pogon — Pogon za sve! provodi se od 1. prosinca 2018. do 30. studenog 2020, a nositelj projekta Savez udruga Operacija grad te uključeni partneri (Pogon, Kurziv i Grad Zagreb) žele ga iskoristiti kako bi u obrazovne, istraživačke, kulturne i promotivne aktivnosti uključili različite dionike od organizacija civilnog društva i jedinice lokalne uprave do samih posjetitelja i korisnika prostora.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.467.903,51 HRK, od čega sufinanciranje Europske unije iz Europskog socijalnog fonda iznosi 2.097.717,98 HRK. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano