VIDEO: Tač.ka je kao kulturna akupunktura

S Nemanjom Čađom, članom Grupe vizualnih umjetnika Tač.ka iz Prijedora, razgovaramo o dosadašnjem radu grupe i problemima na koje ta nezavisna umjetnička inicijativa nailazi.

razgovara:
Vesna Milosavljević
tacka_630

Grupa vizualnih umjetnika Tač.ka osnovana je u Prijedoru 2007. godine. Umjetnici okupljeni unutar grupe imaju za cilj stimuliranje subverzivne umjetničke scene u odnosu na aktualne scene u Bosni i Hercegovini. Te scene se kreću u dva prividno različita pravca: manipuliranje kulturnom tradicijom i njenim stereotipovima i brendovima, ali i manipuliranje političnostima i njenim kronologijama vezanim za državnu zajednicu. Grupa Tač.ka nastoji se što više povezati sa sličnim udruženjima i grupama u zemlji i regiji i tako pokušati utjecati na subjekte nadležne u kreiranju kulturne politike u Bosni i Hercegovini.

Nemanja Čađo govori o počecima djelovanja grupe te dosadašnjim projektima, s posebnim naglaskom na usmjerenost grupe na problematiziranje institucionalne umjetnosti u cijeloj državi, a posebice u kontekstu otežanog rada zbog političkih podjela između entiteta u Bosni i Hercegovini.

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Milan Nešić i montažerka Marija Aranđelović.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano