Kulturpunkt u eteru: Prostorne smicalice

U fokusu emisije je rad "Krov, tuš, roštilj, fuš" multimedijalne umjetnice Katerine Dude koja se bavi bespravnom gradnjom i apartmanizacijom južne obale Istre.

autorica:
Ivana Pejić
FOTO: Krov, tuš, roštilj, fuš / Katerina Duda

Nova epizoda Kulturpunkta u eteru, emisije koja kroz kulturnu prizmu otvara različite društvene teme, bavi se odnosom turističke ekspanzije i prostornog razvoja gradova na hrvatskoj obali. 

U fokusu emisije je rad Krov, tuš, roštilj, fuš multimedijalne umjetnice Katerine Dude koja se bavi bespravnom gradnjom i apartmanizacijom južne obale Istre – područja Premanture uz koje umjetnicu veže više od istraživačkog interesa. Polazište i središnji motiv rada je “trik za kameru”, rasprostranjena strategija zahvaljujući kojoj su brojni vikendaši i kamperi s ovog područja svoje privremene i povremene parcele uspjeli trajno zaposjesti.

O tome kako u prostornim smicalicama možemo čitati šire društvene i političke procese koje sežu mnogo dalje od sitne bespravne gradnje, govorio je Mauro Sirotnjak iz udruge Pravo na grad.

Emisija je objavljena u okviru projekta Rekultivacija, sufinanciranog sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Premijerno je emitirana 13. srpnja 2023. na Radio Rojcu.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano