Audio vodstvo: Crne kutije Tina Dožića i Jasena Vodenice

Prostor Pogona Jedinstvo Tin Dožić i Jasen Vodenica pretvorili su u crnu kutiju ispunjenu vizualnim, audio i mehaničkim elementima kojima tematiziraju primjerene tehnologije.

Autorica: Martina Kontošić

 

Multimedijalni umjetnici Jasen Vodenica i Tin Dožić svoj jednotjedni boravak u prostorima Pogona Jedinstvo zaključili su dvodnevnom prezentacijom procesa tog otvorenog studija u kojem su eksperimentirali s mehanizmima koji se pokreću ljudskom snagom. Postav i proces nasavak su istraživanja poduzetih tijekom 2021. godine i putovanja središnjom istočnom Afrikom. Mehanički uređaji koji čine postav Crnih kutija izrađeni su, između ostalog, i u korespondenciji s dr. Jobom Ebenezerom, osnivačem organizacije Technology for the Poor, a tematiziraju primjerene tehnologije (engl. appropriate technologies) uz korištenje vlastitih i pronađenih vizualnih materijala. Ovi materijali bit će korišteni i u produkciji eksperimentalnog filma radnog naslova Non sequitur koji u fokusu ima začudne odnose između suvremenih mobilnih tehnologija i materijala od kojih su sačinjeni.

Kroz koncept i postav izložbe/otvorenog studija u organizaciji Studija Pangolin, proveli su nas autori izložbe, a podcast je snimila i pripremila Martina Kontošić.
Foto: Vanja Babić
Vizual: Klasja Habjan

Jasen Vodenica i Tin Dožić, Crne kutije, Pogon Jedinstvo, 2022. (foto: Vanja Babić)

Audio vodstvo je dijelom projekta Zvučne točke kontakta – iskustvo procesa podržanog od strane Ministarstva kulture i medija RH. Projekt se provodi u partnerstvu Kurziva – Platforme za pitanja kulture, medija i društva i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano