European Digital Deal

Na prijavu za rezidencije pozivaju se umjetnici_e zainteresirani za istraživanje isprepletenosti novih tehnologija i demokracije.

European Digital Deal je trogodišnje istraživanje, koje sufinancira Kreativna Europa, o tome kako ubrzano, ali ponekad nepromišljeno usvajanje novih tehnologija – poput umjetne inteligencije, strojnog učenja, blockchaina i algoritamske obrade – može promijeniti ili potkopati demokratske procese.

Kao dio svog programa aktivnosti, European Digital Deal poziva umjetnike_ce zainteresirane za istraživanje duboke isprepletenosti novih tehnologija i demokracije da se prijave za jednu od 12 rezidencija. Svaka od 12 rezidencija povezana je s jednim partnerom u konzorciju. Umjetnice_i su pozvani da istraže niz tema, od pojma istine u informacijskom dobu oblikovanom algoritmima, pristranosti u umjetnoj inteligenciji, tehno-tjeskobe i digitalnih podjela koje nastaju kao rezultat digitalizacije do novih oblika nadzora, inteligencije, življenja, državljanstva ili rada.

Odabrani umjetnici dobit će potporu od 25.000 eura za dovršetak svog projekta, potporu grupe stručnjaka oko svake rezidencije, pristup mentorstvu kroz program inkubacije i priliku da pokažu svoj rad na festivalu Ars Electronica, Onassis Stegi i Laboral među mnogim drugim lokacijama.

Detalje natječaja možete pronaći ovdje. Rok za prijavu je 30. studeni.


Povezano