SubScena 2024

SubScena podupire kreativne napore izvedbenih umjetničkih grupa i umjetnika_ica u nastajanju te međugradske i međunarodne suradnje i produkcije.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride neprofitni je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama unutar AKC Medika, a s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika/ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. SubScena potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja izvedbe te razvija i promovira eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride posvećena je njegovanju originalnog izvedbenog smisla u performansu, plesu, cirkusu i teatru. SubScena povezuje avangardne umjetnike, umjetnice i umjetničke kolektive te služi kao alternativna međunarodna platforma za razvoj i predstavljanje nezavisnog, originalnog i stimulirajućeg umjetničkog djela. Cjelogodišnji izvedbeni program SubScene počiva na lokalnim, regionalnim i međunarodnim produkcijama, koprodukcijama, gostovanjima te rezidencijalnim boravcima umjetnika i umjetničkih skupina. Zanima ih kazalište koje je neposlušno i osobno, eksperimentalno i stimulirajuće, neprofitno i održivo, subverzivno i nezavisno.

SubScena podupire kreativne napore izvedbenih umjetničkih grupa i umjetnika_ica u nastajanju te međugradske i međunarodne suradnje i produkcije koje ostvaruju novo zajedničko iskustvo iznad granica svoje geografske, nacionalne, vjerske, rodne i etničke pripadnosti. Cilj programa je osnažiti nezavisnu underground izvedbenu DIY scenu u Hrvatskoj, regiji i šire, putem pružanja prostora i podrške za rezidencije i međunarodne suradnje, te produkcije i izvedbe. Program cilja potaknuti umjetnike_ice na istraživanje i kreiranje novih izvedbenih formi te pružiti istima pozornicu za prezentiranje rada u javnosti, kao i omogućiti publici aktivno promišljanje izvedeno diskusijama i komunikacijom s umjetnicima/cama.

Poziv na prijave otvoren je s ciljem afirmiranja i promoviranja stvaralaštva avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika_ca. Autori_ce će biti obaviješteni po selekciji projekata za izvedbu do kraja kolovoza 2023., a produkcijski program prijavljuje se na natječaje za sufinanciranje programa u kulturi za 2024. godini, o čijim rezultatima ovise tempo i intenzitet programske podrške.

Subscena nudi:

 • smještaj za umjetnike_ce koji_e rade na novoj produkciji
 • smještaj za gostujuće izvedbe
 • sufinanciranje putnih troškova
 • oblikovatelja_icu svjetla i tehničara_ku
 • oblikovatelja_icu zvuka i tehničara_ku
 • inspicijenta_icu
 • vanjsko oko tijekom rezidencije
 • javnu prezentaciju s diskusijom prije premijere
 • prostore za probe i izvedbe
 • tehničku edukaciju
 • promociju

Obrazac za rezidencijalni program možete pronaći ovdje, dok je obrazac za izvedbeni program dostupan ovdje.

Rok za prijavu je 20. kolovoz.


Povezano