Pop the Vote: Kultura odlučuje

Mreža Culture Action Europe objavila je poziv za mlade umjetnike i kulturne djelatnike za angažman ususret izborima za Europski parlament.

Pop the Vote! potiče inovativne načine angažiranja zajednice kroz kulturu i umjetnost s ciljem poticanja građanskog sudjelovanja. Projekt teži uključivanju građana, a osobito manje zastupljenih skupina, u aktivnosti koje se organiziraju ususret izborima za Europski parlament u 2024. godini. Pod vodstvom Culture Action Europe i sufinanciran od strane Europskog parlamenta projekt poziva mlade umjetnike, studente umjetničkih smjerova i kulturne djelatnike u dobi od 18 do 30 godina da budu pokretači promjena u svojim zajednicama. Odabrani će imati priliku osmisliti i provesti javna događanja usmjerena građanima i podzastupljenim skupinama koristeći umjetnost i kulturu kao alate za povećanje političkog sudjelovanja. 

52 odabranih u 14 zemalja Europske unije sudjeluje u kampu Changemakers’ Playground Camp, jednotjednom programu obuke koji se održava u Belgiji od 10. do 16. veljače 2024. Edukativni program obuhvaća teme “artivizma”, provedbe javnih kampanja i upotrebe umjetničkog jezika kao političkog. U okviru kampa organiziran je posjet Bruxellesu kako bi se dotaknule teme Europske unije, rada njezinih institucija i izbora za Europski parlament. Do kraja trajanja kampa izrađuju se nacrti aktivnosti dva javna događanja koja će se realizirati po povratku u svoju zemlju. Događanjima treba obuhvatiti/angažirati najmanje 100 građana.  

Traže se “pokretači promjena”: umjetnici, studenti umjetničkih smjerova i/ili kulturni djelatnici u dobi od 18 do 30 godina. Prijavitelji će razvijati svoje umjetničke i aktivističke prakse istražujući inovativne načine angažiranja zajednice uz pomoć umjetnosti i kulture te u svrhu poticanja političke promjene.

Odabranima će biti pokriveni sljedeći troškovi:

  • sedmodnevni tečaj obuke koji će se održati u Belgiji:
  • put
  • smještaj u Belgiji
  • doručak, ručak i večera 7 dana

Kandidati će imati status volontera mreže Culture Action Europe (od veljače do lipnja 2023.) i primit će ukupno 1197 EUR za potporu provedbi svojih aktivnosti.

Kriteriji

  • Dob (18-30 godina)
  • Mladi umjetnici_e, studenti_ce umjetničkih smjerova i/ili kulturni_e radnici_e
  • Kandidati moraju imati prebivalište u jednoj od sljedećih zemalja koje sudjeluju u projektu: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska. (Napomena: kandidati ne moraju imati državljanstvo navedenih zemalja, ali moraju tu stanovati)

Ostali uvjeti poziva

  • Prihvaća se samo jedna prijava po osobi
  • Prijave organizacije neće biti prihvaćene, ali prihvatljivi kandidati mogu koordinirati planiranje i provedbu svojih lokalnih događanja u suradnji s partnerskom organizacijom, kolegama, prijateljima, institucijama i sl.

U prijavi je potrebno priložiti: životopis, link na web stranicu (ako je primjenjivo) ili društvene mreže s primjerima umjetničkog rada, motivacijsko pismo (maks. 1 stranica na engleskom jeziku) koje će obuhvatiti odgovore na sljedeća pitanja: Opišite zajednicu koju biste željeli angažirati oko sudjelovanja na europskim parlamentarnim izborima u 2024. i zašto? Kako vaša umjetnička praksa odražava vaše aktivističke vrijednosti i etiku? Kako će vaš rad utjecati na zajednicu? Što za vas znači “demokracija”? Kako vidite da se ona odražava (ili ne) u vašem mjestu, gradu ili zemlji?

S dodatnim pitanjima oko prijave i poziva možete se obratiti i Savezu udruga Klubtura koji podržava projekt Pop the vote! 

Prijave se podnose do 15. listopada 2023. godine ispunjavanjem obrasca koji se nalazi na stranicama mreže Culture Action Europe.


Povezano