Erste fragmenti 18

Erste banka i Urbanka otvaraju natječaj osamnaestih po redu Erste Fragmenata za mlade umjetnike i umjetnice, koji i ove godine uključuje izlaganje, Grand Prix, otkup i stipendiju.

ErsteF18_cover

Uz razvoj i sve veću dostupnost raznih tehnologija, umjetnost prožima našu svakodnevicu više nego ikad. I to nas ne treba čuditi. Umjetnost je svima nama važna, ona je praiskonska potreba čovjeka, nezamjenjivi dio naših života i sastavni dio civilizacije – pa čak i ako toga često nismo svjesni. Bez umjetnosti, u njezinim raznolikim oblicima, jednostavno ne možemo. Ali za nastanak umjetnosti nisu dovoljni samo talent, vještina i želja umjetnika za stvaranjem. Umjetnosti je potrebna i podrška. 

Erste banka i urbanokulturna platforma Urbanka već 18 godina pušu snažan vjetar u kreativna jedra mladih te neafirmiranih likovnih umjetnika i umjetnica u dobi do 30 godina, kao i studenata i studentica akademija likovnih umjetnosti. Kroz Erste fragmente, Erste banka i Urbanka, prepoznaju njihove talente i ideje – shvaćaju ih. Kulminacija je natječaja pružanje konkretne podrške otkupom njihovih djela, dodjelom novčanih nagrada i izlaganjem djela u renomiranim galerijskim prostorima. Na dosadašnjim Erste fragmentima otkupljeno je preko 200 umjetničkih djela, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija diljem Hrvatske (uglavnom poslovnica i uredskih prostora Erste banke). Mnogi autori i autorice otkupljenih djela s vremenom su postali cijenjena i afirmirana imena hrvatske umjetničke scene.

Stoga, nakon 18 godina, osim promocije mlade umjetnosti, slavi se i punoljetnost Erste fragmenata – jer koliko je važno stvarati umjetnost, toliko je važno i prepoznati mlade umjetnike i umjetnice na početku profesionalnog umjetničkog putovanja.

Ovogodišnji natječaj otvoren je do 1. kolovoza. Natječaj uključuje Grand Prix koji nosi novčanu nagradu od 10.000 kuna i organizaciju samostalne izložbe tijekom 2022. godine, potom nagradu Facebook publike u iznosu od 3000 kuna za otkupljeni umjetnički rad s najviše glasova na Facebook profilu Erste banke i, na kraju, godišnja stipendija od 1000 kuna mjesečno. Izložba otkupljenih djela predviđena je za kraj rujna u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost. 

Više o natječaju i postupku prijave potražite na linku.

Na kraju sve mlade umjetnike i umjetnice možemo samo ohrabriti pozivom na sudjelovanje. Vjerujte u sebe i vjerujte u svoju umjetnost – prijavite se na Erste fragmente 18. Dugogodišnje iskustvo pokazalo je sluh za dobre ideje i umjetnike pred kojima je sjajna budućnost.


Povezano