Novinarka godine

Udruga PaRiter poziva sve zainteresirane građane_ke da nominiraju kandidatkinje za nagradu Novinarka godine.

Udruga PaRiter raspisuje otvoreni poziv za drugu po redu Novinarku godine. Nagrada Novinarka godine temelji se na aktivnoj participaciji zainteresiranih građana i građanki koji nominiraju kandidatkinje, ovaj put s područja cijele Hrvatske, a dodjeljuje ju stručan konzorcij sastavljen od stručnjakinja iz domene rodne ravnopravnosti i medijske pismenosti.

Nagrada potiče osnaživanje svjesne borbe protiv stereotipa, uravnoteženosti glasova stručnjakinja i stručnjaka pri obrađivanju tema određenog područja, izvještavanje bez dvostrukih standarda, korištenje rodno osjetljivog jezika te objašnjavanje konteksta priče o kojoj se izvještava.

Iz najave: “Vrlo uspješna provedba pilot projekta u 2022. godini koji se provodio na lokalnoj razini, odnosno na razini Primorsko-goranske županije, uz mnoštvo pozitivnih reakcija, iskazanog interesa te participacije šire javnosti, potakla nas je da nastavimo praksu podržavanja i osnaživanja naših novinarki i u 2023. godini, ali ovoga puta projektom koji obuhvaća cijelo područje Republike Hrvatske.

U zadnje vrijeme porast rodno uvjetovanog nasilja i izuzetno nekvalitetno te pristrano izvještavanje o njemu u mainstream medijima, dodatni nam je poticaj za ovaj način osnaživanja novinarki i podizanja svijesti o dobrim medijskim praksama prilikom izvještavanja, kako bi informacije prenesene javnosti bile konkretne, kontekstualizirane, senzibilizirajuće prema društvenim problemima, a ne senzacionalističke i pristrane.

Ovakav oblik podrške osim što podiže svijest o rodno osjetljivom izvještavanju i jeziku u novinarskoj praksi, pomaže i u osnaživanju pozicije novinarki unutar vlastitih redakcija i u odnosu na čitateljstvo, od kojih nerijetko trpe posljedice patrijarhalnih obrazaca, rodne diskriminacije i seksizma te daju ‘glas obespravljenim ženama’. Također, nagrada koju ćemo dodijeliti rad je ženskog umjetničkog stvaralaštva, čime se potiče i ženska participacija, ravnopravnost i promocija u sferi umjetnosti.”

Nominacija kandidatkinja vrši se preko online obrasca do 23. studenog, a više informacija pronađite ovdje.


Povezano