Za očuvanje urbanih ekosustava

utorak, 05.12.2017. - utorak, 05.12.2017.
pravonagrad_WEBFOTO: Pravo na grad / Facebook

U srijedu, 6. prosinca, u 20 sati u Kinu Grič u organizaciji Instituta za političku ekologiju održava se diskusija Dobar grad za sve posvećena transformativnim praksama u europskim gradovima.

Gradovi danas sve više postaju mjesta sukoba različitih razvojnih koncepcija u kojima se nerijetko gubi javni interes, a građani postaju metom komodifikacije te zagrađivanja javnih prostora i prostora stanovanja, ali i nestankom zajedničkog planiranja i suodlučivanja. U tom procesu ne samo da sve više gube svoje pravo na grad i na “gradsko”, već su ujedno suočeni sa sistemskim politikama depolitizacije gradskog kao javnog, ali i s potpunim urušavanjem urbanih ekosustava koji su donedavno osiguravali bitne životne potrebe.

Ipak, sve je više primjera u kojima kroz razne oblike udruživanja i mobilizacije građani u nekim europskim gradovima razvijaju ili pokreću prakse koje se opiru neoliberalizaciji grada te mijenjaju i preobražavaju grad kako bi on bio što dostupniji svima. Bilo da se radi o mikroinicijativama koje mijenjaju način života i stanovanja u kvartovima i četvrtima, većim razvojnim planovima koje grad vide kao prostor zajedničkog ili pak hrabrim politikama vlasti “pobunjenih gradova” poput Barcelone ili Grenoblea, koje grad vraćaju građanima, svi ti primjeri na različitim stupnjevima ostvarenja ili ambicije kroz neposlušnost, imaginaciju i novu praksu stvaraju drugačiji grad.

Na javnoj raspravi Dobar grad za sve u razgovoru s aktivistima, građanima i stručnjacima iz Ghenta, Rotterdama, Beograda i Budimpešte bit će riječi o idejama i politikama koje proizlaze iz koncepcije grada kao zajedničkog dobra (ili skupa zajedničkih dobara) kao i o trenutnim pokušajima nekih grupa iz tih gradova da, četvrt po četvrt, mijenjaju svoj grad.

U raspravi sudjeluju Michel Bauwens iz Fondacije Peer to Peer, Ana Džokić i Marc Nielsen iz Stealth.unlimited, Ksenija Radovanović iz inicijative Ne davimo Beograd i Annamaria Babos i Petra Horogh iz inicijative Közösségben Élni.

Raspravu moderira Vedran Horvat iz Instituta za političku ekologiju.


Povezano