Upisivanje u putopisnu tradiciju

ponedjeljak, 02.05.2016. - ponedjeljak, 02.05.2016.
bakotin_630

U utorak, 3. svibnja, u 19 sati u Booksi će, u sklopu Književnog budoara, na tribini Od korica do korica, gostovati Jerko Bakotin, putopisac i novinar.

Splićanin nastanjen u Berlinu, u Hrvatskoj već afirmiran i nagrađivan novinar i esejist, Bakotin u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Bratstva, ubojstva, gajđin piše o svojim putovanjima u Mongoliju, Saharu i Japan, te na Bliski istok i Kosovo. Riječ  je, kako kaže Dragan Markovina, o zbirci izvrsnih putopisnih reportaža s područja u koja, izuzev Japana, ne zalaze brojni ljudi i o kojima šira javnost malo toga zna. Ovom knjigom Bakotin se s jedne strane upisuje u domaću reportažnu i putopisnu tradiciju, dok s druge eksplicitno odbacuje za naše doba karakteristične tlapnje o “profesionalnom” i “istraživačkom” novinarstvu kao strogo stručnoj djelatnosti oslobođenoj od ideologije. 

Voditelj tribine Dinko Kreho s Bakotinom će razgovarati o temama kao što su žanrovski status reportaže i putopisa, (anti)kolonijalni konteksti književnosti i novinarstva, ili pak pitanje političnosti pisanja uopće. Posjetitelji će također moći vidjeti i fotografije nastale na putovanjima opisanima u knjizi.


Povezano