Radio kao medij zajednice

utorak, 08.10.2013. -
klfm_program_630

Vodeći se idejom da su mediji, čiju formu i sadržaj proizvodi sama zajednica, jedan od nužnih preduvjeta njezinog demokratskog razvoja, u sklopu tribine pokušat će se ispitati funkcija i uloga radija u tom razvoju. Poseban naglasak tom će se prilikom staviti na community radija i razloge njihovog nefunkcioniranja u Hrvatskoj.

O community radijima govorit će Otto Tremetzberger, suosnivač i direktor community radija Free Radio Freistadt, Sandra Bašić Hrvatin, bivša savjetnica generalnog direktora RTV Slovenije za strateška pitanja dugoročnog razvoja i nezavisna stručnjakinja na pripremi zakona o medijima u Sloveniji, te Ante Frankić, predstavnik radija KLFM, prvog projekta stvaranja community radija u Splitu. Tribinu će moderirati Marko Kostanić, dramaturg i glavni urednik magazina Frakcija.

Temi će se pristupiti iz teorijske, praktičke i zakonske perspektive, komparativno sagledavajući primjere iz različitih europskih konteksta. Teorijskim rakursom osvijetlit će se povijesna dimenzija community radija, njegova distinktivna obilježja u odnosu na ostale modele radio-programa, te politička i društvena funkcija unutar zajednice. Kroz praktične primjere analizirat će se problematika proizvodnje programa u različitim materijalnim i financijskim kontekstima, kao i zakonski okviri koji ih uvjetuju.

Tribina će se održati u srijedu 9. listopada 2013. u 12 sati u književnom klubu Booksa, a organizirana je uz podršku Zaklade “Kultura nova” i u suradnji s mrežom Clubture kroz koju se realizira projekt “Radio zajednice” splitskog KLFM-a. U sklopu tog projekta u četvrtak 10. listopada bit će održan i besplatan koncert grupe Mayales u klubu Močvara s početkom u 21 sat.

Platformu Novi prostori govora čini šest organizacija s područja neprofitnih medija i produkcija te nezavisne kulture. Nositelji projekta su Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (nakladnik portala Kulturpunkt.hr), Udruga za promicanje kultura Kulturtreger (nakladnik portala Booksa.hr), nezavisna produkcije Fade In, Prostor rodne i medijske kulture K-zona (nakladnik portala Vox Feminae), Savez udruga za razvoj neprofitnih medija N-mreža, te Centar za dramsku umjetnost (nakladnik časopisa Frakcija).

KLFM je splitski projekt nezavisnog community radija koji se emitira hi-fi streaming kanalom s adrese klfm.org.


Povezano