Opstanak nedodirljivih

srijeda, 29.02.2012. - srijeda, 29.02.2012.
HNK2

Niz tribina u prostorima festivala Eurokaz u zagrebačkom Dežmanovom prolazu nastavlja odgovarati na goruće probleme hrvatske kulture te izvedbenih umjetnosti napose. Nakon što je jedini kulturu postavio kao ravnopravnu temu u predizborno vrijeme, pritom i sa strane zahtjeva i provedivosti kulturne produkcije otvorivši temu europskog pripadanja čak i prije marketinške ofenzive koja je popratila nedavni referendum, Eurokaz Saloon u svojim sljedećim izdanjima pronašao je još zanimljivih a nepročitanih poglavlja naše kulturne zbilje. Smjenjivost i nesmjenjivost ravnatelja domaćih ustanova u kulturi, s naglaskom na kazališta, tema je prvog Saloona u ovoj godini. 

Iako se o kazalištu u Hrvatskoj ponekad čak i dosta jasno govori, neke teme ostaju neizgovorene. O njima se nema što reći, o njima se sve zna. Tako se, na primjer, zna da je vođenje kazališta mandatna dužnost, a ne sinekura ili cjeloživotna zahvalnica. Međutim, Zakon o kazalištima ne pripisuje koliko mandata ravnatelj ili intendant može izdržati. Stoga su domaći ravnatelji smjenjivi samo na dva načina: vlastitim zamorom materijala ili političkom igrom. U prvom slučaju smjena dolazi prekasno, u drugom, često, prerano. Što se događa u međuvremenu, tko sve ‘igra’ u lancu odlučivanja o čelnim ljudima domaćih kazališta i, možda najvažnije pitanje, zašto iz natječaja u natječaj ima sve manje kvalitetnih kandidata? Drugim riječima, zašto se kazalište, kao jedna od najpolitičnijih umjetnosti, i na taj način miri sa statusom quo?

Tribini naslova Opstanak Nedodirljivih ili: mandati neodređenog trajanja u hrvatskom kazalištu možete prisustvovati 1. ožujka u 19 sati. Voditelj je Igor Ružić.  

 


Povezano