Od prvih nezavisnih sindikata do danas

utorak, 06.12.2016. - utorak, 06.12.2016.
zeljeznice_630

Veliki štrajk strojovođa 1989. godine bio je povod osnivanju prvih nezavisnih sindikata u Republici Hrvatskoj. Strojovođe, zatim prometnici a nakon njih i sve ostale struke, udružuju se u strukovne sindikate kojih je u jednom trenutku u HŽ-u bilo čak 24. Od same brojke važnije su aktivnosti navedenih sindikata koji su tijekom 1990-ih organizirali nekoliko velikih štrajkova kojima su uz materijalne i radne uvjete radnika pokušavali zaštiti interese željeznice kao cjeline, odnosno javnog dobra u vlasništvu svih građana RH.

S gostima će se razgovarati o počecima sindikalnog organiziranja, štrajkovima, pritiscima i nasilju kojima su bili izloženi, uspjesima, ali i neuspjesima sindikalne borbe i strategije te budućnosti željeznica iz perspektive restrukturiranja, liberalizacije usluga i podjele nekad integriranog željezničkog sustava. Sudjeluju Katarina Mindum – Sindikat željezničara Hrvatske, Ivan Forgač – Sindikat hrvatskih željezničara, Zoran Maršić – Sindikat željezničara Hrvatske, Zlatko Pavletić – Sindikat željezničara Hrvatske (predsjednik 1993-1997), Zoran Đurić – Sindikat željezničara Hrvatske (glavni tajnik 1993-1997), Vlatka Škorić – novinarka lista Željezničar od 1978-1995, te Dalibor Petrović – Sindikat strojovođa Hrvatske. Moderira Lina Gonan.

Tribina će biti održana 7. prosinca u 18 sati u Kući ljudskih prava.

Istraživanje na temu radničkog organiziranja na željeznicama započelo je u suradnji Mirovnih studija i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju 2014. osnivanjem Istraživačke grupe željeznica koju čine Lina Gonan, Martina Domladovac, Mirna Rul i Jovica Lončar. Organizatori zahvaljuju na doprinosu i bivšim članovima grupe Alenu Sućeski, Sunčici Ježić i Barbari Benčić.


Povezano