Obeshrabrivanje solidarnosti

nedjelja, 17.04.2016. - nedjelja, 17.04.2016.
izbjeglice_are_you_syrious_630

Povodom otvorenog javnog savjetovanja o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, Centar za mirovne studije organizira stručnu raspravu “Okosnice i posljedice izmjena Zakona o strancima” u ponedjeljak, 18. travnja, u 11 sati u Kući Europe (Augusta Cesarca 6, Zagreb).

Rasprava će se održati kroz dva panela. Raspravu će u 11 sati otvoriti Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije i Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova (očekuje se potvrda). U prvom panelu od 11.15 do 12.45 sati sudjeluju Vanja Bakalović iz Centra za mirovne studije, Mario Krešić, zamjenik Pučke pravobraniteljice, Drago Župarić iz Inistituta za migracije i narodnosti, Zlatko Sokolar, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova, kao i Vedrana Baričević iz Centra za istraživanje etičnosti, državljanstva i migracija osvrnut će se na predložene izmjene Zakona o strancima, a koje se odnose na kriminalizaciju solidarnosti, detenciju i postupke povratka. 

Kroz predložene izmjene provlači se niz mjera kojima se kriminalizira pomaganje, čak i iz humanitarnih razloga, osobama u neregularnom statusu i kroz novčane sankcije dodatno obeshrabruje solidarnost među građanima. Naime, zakonski akti moraju ići u smjeru sprečavanja ksenofobije i rasizma, a ne ih poticati. 

Bitan aspekt predloženih izmjena odnosi se i na migrantski rad, odnosno uvjete koje Hrvatska nudi stranim radnicima, a kojima će raspravljati Dženana Kalamujić, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Ana Miličević Pezelj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske te Mario Iveković iz Novog sindikata u drugom panelu od 13 do 14 sati.


Povezano